Mazgātāji • IR.lv

Mazgātāji

3
Nellija Ločmele

 

Latvijas divi miljoni cilvēku ir sīka vienība pasaulē, kuru apdzīvo septiņi miljardi. Taču ir kāda pelnoša biznesa niša, kurā Latvijas vārds ir pazīstams starptautiski. Diemžēl lepoties ar to nav pamata, jo šis bizness ir naudas atmazgāšana.

PSRS laikos «Latvija» nozīmēja slavenu mikroautobusu, bet tagad Latvija ir populāra naudas «veļasmašīnas» marka – tiem NVS darboņiem, kuri ņem kukuļus, apzog iedzīvotājus un meklē iespējas šo naudu legalizēt. Latvijā ir bankas, kas iesaistās šādos darījumos, jo politiķi un likumsargi skatās uz šo netīro biznesu caur pirkstiem.

Re:Baltica pētījums liecina, ka tikai pēdējos gados vien Latvijas bankas iesaistītas vairākos milzīgos skandālos, runa ir par miljardu plūsmām. Tā ir nauda, ko Krievijā sazagušas VID amatpersonas. Nauda, kas izkrāpta no Moldovas bankām un novedusi valsti līdz finanšu sistēmas sabrukumam un dziļai politiskai krīzei. Nauda, kas no Ukrainas pazuda reizē ar aizbēgušo prezidentu Janukoviču. Kazahstānas valsts vadītāju un pat Meksikas narkotirgoņu nauda – visa bijusi laba peļņas kārajiem baņķieriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu