Gāzes smārds Saeimā • IR.lv

Gāzes smārds Saeimā

3
Latvijas gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis runā par iespējamo tiesvedību un aicina ar enerģētikas jautājumiem nejokot.
Zane Mače

Enerģētikas likums jau šobrīd paredz brīvu gāzes tirgu, kam izmisīgi pretojas līdzšinējais monopolists Latvijas gāze. Tagad Saeima ieslēgusi atpakaļgaitu un pati gatava tirgu aizvērt

Valstij piederošais uzņēmums Latvenergo, kurš ir lielākais privātā gāzes koncerna Latvijas gāze (LG) klients, pērn saņēma piedāvājumu iegādāties lētāku gāzi no Lietuvas, kur darbu sācis Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis. Šis piedāvājums ļautu Latvenergo – un tātad visiem tā elektrības patērētājiem – krietni ietaupīt, jo cena par 1000 kubikmetriem ir par 10 eiro zemāka. Proti, Latvenergo pērngad nodedzināja 556 miljonus kubikmetru gāzes, un uz šādu apjomu kopējais ietaupījums varētu būt gandrīz 5,6 miljoni eiro. Latvenergo valdes loceklis Māris Kuņickis sarunā ar Ir skaidro, ka uzņēmums vēl negrasījās slēgt līgumus par lieliem gāzes iepirkumiem, bet vēlējās iegādāties testa partiju, vienu miljonu kubikmetru. Taču darījums nav īstenojies.

Lai gan spēkā esošais Enerģētikas likums jau tagad ļauj brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju, LG tomēr liedz Latvenergo reāli saņemt lietuviešu lētāko gāzi. Vēl vairāk – pati Latvijas valsts ir nostājusies monopolista pusē, jo Seima pēc valdības priekšlikuma pašlaik skata grozījumus Enerģētikas likumā, kuri paredz aizvērt šobrīd jau atvērto gāzes tirgu.

Aizver tirgu

LG, draudot ar starptautiskām tiesām, Latvenergo vēlmi iepirkt gāzi no Klaipēdas dēvē par 1997. gadā noslēgtā LG privatizācijas līguma laušanu, kas it kā devis uzņēmumam ekskluzīvas tiesības tirgot gāzi Latvijā 20 gadus, līdz 2017. gada aprīlim. Tāpēc LG vērsās Administratīvajā apgabaltiesā, apstrīdot arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātos dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumus, kas pērn atļāva Latvijas lietotājiem piegādāt gāzi no alternatīviem avotiem sava patēriņa vajadzībām. Šī lieta tiesai jāskata februārī, taču gaidāms, ka tiesvedība tiks apturēta, līdz savu vērtējumu par situāciju sniegs Satversmes tiesa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu