Stunda, lai izbēgtu • IR.lv

Stunda, lai izbēgtu

10
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš

Latvijā, tāpat kā daudzviet pasaulē, populāras kļūst escape room realitātes spēles. Kādēļ cilvēki gatavi maksāt, lai tiktu ieslēgti istabā un mēģinātu no tās izkļūt?

Ja noziedznieks izbēg no cietuma, visi cer, ka viņu ātrāk noķers. Taču populārais amerikāņu televīzijas seriāls Izlaušanās jeb Prison Break daudziem skatītājiem lika ieņemt īpatnēju pozīciju. Ar saspringumā sažņaugtām dūrēm arī es gaidīju, kad galvenajam varonim Maiklam kopā ar citiem cietumniekiem izdosies īstenot izlaušanās plānu. Savukārt Escape Room Latvia piedāvātā realitātes spēle Prison Break cilvēku, kurš parasti ir tikai skatītājs, nostāda vēl interesantākā lomā. Cietumnieks esi tu pats, un tev 60 minūtēs, ja apstākļi ir labvēlīgi, jātiek brīvībā.

Šādi pārbaudījumi nervu sistēmai, kad spēlētājs tiek iesviests kādas ekstrēmas, neikdienišķas situācijas epicentrā, kas visbiežāk modelēta pēc spriedzes vai šausmu filmu motīviem, milzīgu popularitāti iemantojuši Āzijā un vēlāk – Eiropā un Amerikā. Arī vairāku Rīgas dzīvokļu un biroju telpās slēpjas nežēlīgu sērijveida slepkavu bunkuri, nelegāli kazino, faraonu kapenes un traku profesoru mītnes, kurās labprātīgi sevi ļauj ieslēgt pēc adrenalīna alkstoši rīdzinieki un pilsētas viesi, lai risinātu uzdevumus, kas atkal vedīs brīvībā.

Datorspēle realitātē

Nosaukums escape room, kas tulkojumā nozīmē «izbēgt no istabas», uzreiz pasaka priekšā, kas darāms. 2-6 spēlētāji tiek ieslēgti telpā, un galvenais mērķis ir tikt no tās laukā. Lai nonāktu brīvībā, stundas laikā pakāpeniski cits pēc cita jāveic dažādi uzdevumi, kuru atbildes ir arvien jauni pavedieni un mīklas. Escape Room Latvia īpašniekam Aigaram Tampem jautāju, kas īsti ir šī spēle un kam piedzīvojums līdzinās. Datorspēlei? Improvizācijas teātrim? Viņš to sauc par realitātes spēli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu