Vīlušies • IR.lv

Vīlušies

3
«Ierados Eiropā un atklāju, ka Eiropa ir tikai mīts,» sapratis Faisals Udajs Faisals no Bagdādes.

Neatraduši iedomāto laimi Eiropā, daļa irākiešu patvēruma meklētāju atgriežas dzimtenē

Faisals Udajs Faisals (25) bija cerību pilns, kad septembrī sapakoja somu, lai dotos uz Eiropu. Pametis tējas vārītāja un Irākas Izglītības ministrijas apkopēja darbu, vispirms ieradās Turcijā. «Es jau kopš bērnības sapņoju par Eiropu. Iedomājos, ka dzīve tur ir skaista, droša, ir dzīvoklis un laba alga.»

Pēc nogurdinoša mēnesi ilga ceļojuma viņš sasniedza Zviedriju, taču tagad jau ir atgriezies atpakaļ Bagdādē. Un ir viens no pieaugošā patvēruma meklētāju skaita, kas izvēlējušies doties mājup, apgalvo Irākas un starptautisko organizāciju amatpersonas. Starptautiskā Migrācijas organizācija, piemēram, novembrī sniedza atbalstu 779 irākiešiem, kas brīvprātīgi pameta Eiropu. Tas bija divreiz vairāk nekā oktobrī, turklāt šajā statistikā nav iekļautas tādas personas kā Faisals, kas dzimtenē atgriezušās pašu spēkiem.

Daļa repatriantu stāsta, ka viņus pamatīgi mulsināja patvēruma pieprasīšanas process, savukārt citi atzīst, ka ātri vien zaudēja ilūzijas par labākas dzīves iespējām. Vēl citi vienkārši skumuši pēc mājām. Un, protams, bija arī tādi, kuriem patvērums atteikts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu