Viss ir ļoti balts • IR.lv

Viss ir ļoti balts

5
Muzeja direktore Māra Lāce par būvniecības laiku saka: «Viens izmests mētelis, viena vējjaka, un apavus es nemaz neskaitu.»

Pēc pārbūves Nacionālajam mākslas muzejam būs divas galvenās fasādes un apmeklētāji tiks sagaidīti ar jaunu laukumu un ieeju no Esplanādes parka puses

Mierīgā divu stundu pastaiga pa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārbūvēto ēku ar muzeja direktori Māru Lāci ir īpaša. Pirms un pēc muzeja oficiālās nodošanas ekspluatācijā Lācei ir bijis jāpiedalās gan preses konferencēs, gan neskaitāmās sapulcēs, par pastaigām ar interesentu grupām, kolēģiem un žurnālistiem nemaz nerunājot. Dienu iepriekš muzejs izrādīts Rundāles pils muzeja direktoram Imantam Lancmanim – viņa viedoklis tiek vairākkārt pieminēts. Un ne velti – Lancmanis, tāpat kā Lāce, ir pieredzējis muzejnieks un, līdzīgi kā kolēģe, pirms gada kā pabeigtu sabiedrībai atrādīja Rundāles pili. 

Taču arhitektūras piemineklis Rīgas vēsturiskajā centrā – 1905.gadā pēc arhitekta, arhitektūras pedagoga un muzeja pirmā direktora Vilhelma Neimaņa projekta celtais LNMM – pēc tieši 110 gadiem atjaunots ar citu pieeju, ko varēs novērtēt ikviens, dodoties uz muzeja atvērto dur-vju dienām 12.-16.decembrī. Pirmo fotogrāfiju radītā intriga ir tik liela, ka dažu dienu laikā vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku Facebook vietnē ir apliecinājuši savu interesi apmeklēt muzeju.

Gan ambīcijas, gan pašcieņa

Redzēt muzeju, pirms tajā atgriežas darbinieki un māksla un pirms tas tiks oficiāli atklāts 2016.gada 4.maijā, patiešām ir vērts, jo tā iespējams veltīt nedalītu uzmanību arhitektūrai. Pārbūves autors – jaunais, 2010.gadā rīkotajā metu konkursā uzvarējušais lietuviešu arhitekts Vītauts Biekša (Vytautas Biekša) un viņa birojs Processoffice – restaurētajai vēsturei pretī licis ambiciozi glamūras detaļas, veikli laipojot starp mūsdienu muzejiem raksturīgo baltās krāsas un eksponēta betona formulu un modīgo nodevu agrīnajiem modernajiem stiliem. Pa druskai no Baltijas funkcionālisma, pa druskai no globālā Art Deco, kas mūsdienās piedzīvo renesansi modes veikalos un dizaina viesnīcās, pa druskai no eko šika, jo, piemēram, soli garderobēs izgatavoti no muzeja bēniņu sijām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu