Vīrs aiz ābolīša • IR.lv

Vīrs aiz ābolīša

5
Stīva Džobsa lomā Maikls Fasbenders.

Stīva Džobsa jaunākā kinobiogrāfija – lieliski dialogi un aktierdarbs

Atzīšos, pēc 2013.gada seklās un klaji oportūnistiskās drāmas Džobss ar Eštonu Kučeru titullomā šķita, ka ir jāpaiet vismaz desmitgadei, lai varētu saņemties skatīties jaunu ekrāna versiju par leģendām apvīto Apple vadītāju. Tomēr Denija Boila režisētā un Ārona Sorkina sarakstītā filma, par laimi, ir tālu no zemiskas vēlmes nopelnīt uz aizsaulē aizgājušas kulta personības rēķina. Boila (Vilcienvaktes, 127 stundu un citu vērtīgu kinodarbu veidotājs) vadībā izdodas noticēt, ka filma tiešām tapusi, lai cilvēciski palūkotos uz sarežģītu un noslēpumainu personību, nevis tikai atražotu klišejas.

Ne tā, kā iecerēts

Boila un Sorkina tandēms nebūt nav pašsaprotama lieta. Sākotnēji bijis iecerēts, ka filmu režisēs Deivids Finčers – autors, ar kuru Ārons Sorkins ražīgi strādāja pie Sociālā tīkla (2010). Taču studijas neesot spējušas ne piekāpties Finčera drakoniskajām honorāra prasībām (10 miljoni dolāru), nedz apsolīt režisora pieprasīto pilnīgo radošo kontroli pār jau tā 30 miljonus izmaksājušo filmu. 

Kā steidza ziņot ārvalstu mediji, arī Stīvu Džobsu spēlējošais aktieris Maikls Fasbenders nav bijusi veidotāju pirmā izvēle. Sākotnēji Apple ģēniju atveidot tika piedāvāts gan Leonardo di Kaprio, gan Kristianam Beilam. Šie slavenie «milži» ir labāk pazīstami, un līdz ar to būtu izdevīgāki filmas apritei ASV, kur Fasbenders pārsvarā zināms no mazākām lomām vai darbiem ārpus pamatplūsmas kino. Taču di Kaprio tā arī esot palicis «ieinteresēts piedalīties», nesniedzot konkrētu atbildi, savukārt Beils bijis skeptisks par savām spējām nospēlēt prasīgo lomu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu