Trīs zaķi… trīs zaķi... trīs zaķi! • IR.lv

Trīs zaķi… trīs zaķi… trīs zaķi!

4
Skats no izrādes. Priekšplānā Sokrats — Vilis Daudziņš, centrā Faidrs — Ivars Krasts.

Ulda Tīrona JRT pasniegtais Mielasts tomēr ir filozofu cunftes jociņš

Šie vārdi pēkšņi ieskanējās galvā, un pēc brīža savā izpildījumā uzpazinu arī melodiju: «Tri karti, tri karti, tri karti» – tā taču neglābjami aizbraucošais jumts māj nabaga Hermanim, nu, Germanam, no Pīķa dāmas! Beidzot man atradās atslēga, ar kuru būtu vajadzējis tikt iekšā Mielastā un baudīt uz nebēdu. Vai tad operā ienāk prātā taujāt, kāpēc kāds stāv un vienā gabalā dzied? Vārdi nemaz nav jāsaprot, saturs vienkārši jāizlasa programmā, Loengrīns drīkst ierasties jāšus uz gulbja, un mora nožņaugtā Dezdemona dziedāt vēl krietnu brīdi. Opera taču!  

Nepieciešamība vērtēt Ulda Tīrona iestudējumu kā dramatisku skatuves darbu ir gaužām grūts uzdevums. To vieglāku nepadara arī apjomīgā programma ar notikumu īso pārstāstu (patiešām kā operā) un vēl arī tekstu kopumā, ieskaitot izrādes veidotāja norādes par kustībām vai izteiksmi, kā arī skaidrojumu atsevišķiem jēdzieniem. Tas viss ļoti izskatās pēc vācu romantisma laika Lesedrama – lasāmlugas, kuru arī bija paredzēts lasīt nevis vienatnē, bet draugu un domubiedru kompānijā. Visu pārējo pievienotu lasītāju un klausītāju iztēle.

Platona Dzīres, ko Uldis Tīrons pārveidojis par Mielastu un atdevis aktieriem lasīšanai, ir stāsts par aculiecinieka atstāstu – ar zināmām atmiņas kļūmēm – par reiz notikušām sarunām, kuru objekts ir Erots jeb mīlestība visdažādākajās izpausmēs. Tīrons, nepaļaujoties uz publikas fantāziju, publiskai lasīšanai pievienojis arī skatuves noformējumu, tajā skaitā lielisku gleznotu starppriekškaru ar skatu uz Atēnu Akropoli, kostīmus, parūkas, rekvizītus, mūziku un zināmu kustību partitūru. Kas šo lietu padara vēl sarežģītāku, jo atrauj no cītīgas teksta klausīšanās, bet Platons arī Tīrona pārstrādājumā nav nekāda trolejbusā uztverama lubene. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu