Gan piens, gan asinis • IR.lv

Gan piens, gan asinis

5

Noras Ikstenas jaunais romāns – piemineklis mātes un vecmāmiņas paaudzēm

Ar šādu pārfrāzētu raksturojumu gribas sākt impresiju par Noras Ikstenas grāmatu Mātes piens, kas ir piektais nupat klajā laistais darbs vēsturisko romānu sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts. Četrās iepriekš izdotajās grāmatās bija atspoguļots laikmets, kuru varam tikai iztēloties – 20.gadsimta pirmās divas desmitgades un 30.-40.gadu mija -, savukārt Ikstenas romānā aptverto laika periodu – no 1945. līdz 1989. gadam – piedzīvojusi būtiska mūsdienu Latvijas iedzīvotāju daļa. 

Rakstīt par realitāti, kas teksta autorei zināma no pašas pieredzes, ir gan viegli, gan riskanti. Šo darbu rakstniece lielā mērā balstījusi autobiogrāfiskos faktos un motīvos no savas dzimtas vēstures, jo īpaši šķetinot dubulto «mātes un meitas» attiecību mezglu laikmeta diktētu apstākļu fonā. Laika ritējums ļāvis pieredzi un sāpes psiholoģiski pārstrādāt un romānā izstāstīt jau saturiski nobrieduša, koncentrēta vēstījuma formā. Ikstenas prozai parasti iezīmīgs bijis visai plašs epitetu lietojums, vārdu kruzuļu darinājumi – šajā darbā valoda ir askētiska, radot skaidru, noteiktu domas telpu un skanējumu. Viss liekais atmests, atstāts tikai būtiskais – tas, ko nebija iespējams nepateikt. 

Aizraujoši uzrakstīto stāstu par triju paaudžu latviešu sievietēm var aplūkot no dažādiem skatpunktiem. Spēcīgs ir gan mātesmātes-mātes-meitas savstarpējo attiecību slānis, gan šo psiholoģisko mezglojumu cēloņu atainojums katastrofā, kādu daudzās latviešu ģimenēs izraisīja padomju okupācija, izjaucot lietu ierasto kārtību un ar varu uzspiežot cilvēkiem dzīvi citādā realitātē. Pēckara īstenība šaipus dzelzs priekškaram nozīmēja ne tikai nošķirtību no civilizētās pasaules vispār, tā aktualizēja arī cilvēka personisko dilemmu dzīvot/nedzīvot. Un, ja dzīvot, tad kā: pieņemot vai norobežojoties? Mīlot vai nemīlot?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu