Aizmugures nodrošinātājs • IR.lv

Aizmugures nodrošinātājs

4
Imants Ziediņš.
Māra Miķelsone

Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Imants Ziediņš par Latvijas robežas sagādāto stresu un valstij nelojālo cilvēku izskaitļošanu zemessardzē

Silts rudens rīts modina Rīgu. Maiznīcas ielā netālu no Dailes teātra sētniekam raizes dara liela kļava, kuras spilgti oranžās lapas viņš enerģiski vāc kopā. Man kabatā agrajā rīta stundā ir apelsīns kļavas lapu krāsā – brokastu ciemkukulis Zemessardzes štāba priekšniekam pulkvedim Imantam Ziediņam (46), jo tiekamies astoņos no rīta. Citas stundas brīvas viņam neesot. Ziediņš mani jau gaida kabinetā pie liela koka galda – viņš ceļoties sešos, darbā bijis pēc stundas. Diena beidzoties ap astoņiem vakarā. Gara. Tikpat gara solās būt arī Lāčplēša diena, kad viņš raibo ikdienas formu nomainīs pret baltu kreklu, pie krūts būs arī Viestura ordenis.

Ziediņš ir profesionāls karavīrs, studējis Tartu Baltijas Aizsardzības koledžā, pēc tam ASV darbojies Latvijas vienību apgādes un operacionālo jautājumu koordinācijā Afganistānā un Irākā. 2011.gadā bijis Latvijas militārā kontingenta komandieris Afganistānā, pēc tam iecelts par Zemessardzes štāba priekšnieku. Viņaprāt, Latvija joprojām «ir ceļā uz augšu mūsu drošības, izaugsmes jomā» – ar katru dienu kļūst drošāk, lai arī pasaulē pēdējo gadu desmitu laikā, skatoties uz Tuvajiem Austrumiem, labāk tomēr nekļūst.

«Ļaunākais ir tas, ka mūsdienās neesam izolēti, robežas neko nedod un nedos,» saka Ziediņš par Eiropu skārušo bēgļu krīzi. Ziediņš zina, ko runā, jo dienestu Latvijas armijā sācis 1992.gadā kā robežsargs Alūksnē – toreiz atbildības rajoni bija no Gaujienas līdz Pededzei, vēlāk pārcelts uz Valku par rotas komandieri. 90.gadu stresaino darbu uz robežas viņš uzskata par grūtāko, pat salīdzinot ar vairāk nekā pusgadu ilgo misiju Afganistānā, kur «persona ar manu amatu un dienesta pakāpēm neskrien uz kaujas lauka pirmajām līnijām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu