Ziņkārība kā dzīves paņēmiens • IR.lv

Ziņkārība kā dzīves paņēmiens

5
«Dabas dzīve un putnu pienākšana klāt, kad laukos kāds no tiem iesitas logā, aizved pa ceļiem, kurus es pati neizvēlos, bet kas mani intriģē. Zīmēju kritušos putnus un esmu laimīga par šīm stundām,» atzīstas Ieva Jurjāne. Rīgā viņas ģimeni ik dienu sveic dimanta ūbeles Tila Lindemana dūdošana
Ieva Puķe

Māksliniecei Ievai Jurjānei vislabāko atslodzi sagādā putnu zīmēšana. Rezultāts – plakāts un bērnu grāmata. Viņas zīmējumus patlaban var aplūkot galerijā Istaba

Skaties, šie visi ir oriģināli – Ieva Jurjāne izrāda galerijā Istaba izliktos putnu zīmējumus akvareļa tehnikā. Pelēkā dzilna, sīlis, svilpis jeb sarkankrūtītis, dižknābis, dzilnītis, ķivulis, zaļžubīte, dzeltenā stērste, ķeģis. 

Ir tapis plakāts, kas apvieno pie
māju logiem ziemā spietojošos draudziņus, tajā draudīgi saslējies vēl viens lidonis. «Zvirbuļvanags ir gaļēdājs un nāk uz barotavām nevis pēc graudiem, bet pēc īstajām pusdienām. Man bija svarīgi arī viņu attēlot,» stāsta māksliniece. Uzskates līdzekli, kur ir vieta dabas novērotāju pierakstiem, dizainēt palīdzējusi izdevniecības Liels un mazs māksliniece Ūna Laukmane. Bet ideja pieder PR speciālistam Arnim Zacmanim. Atbraucis uz Ievas laukiem Viļānu pusē, atpazinis namamātes uzgleznoto nezināmo putniņu, iedzelteno ķauķi, uzteicis detaļu precizitāti – putnu zīmēšana ir sarežģīta lieta. Lai attēlotu «ideālo» putnu, jāpārzina spalvu maiņas specifika, dzimumu atšķirības, daudz citu knifu. 

Ieva neveic ornitoloģiskus pētījumus. Iedzeltenais ķauķis bija tikai viens no daudzajiem zīmējumiem, ko viņa jau piekto gadu darina pēc zālē atrastu vai logos ieskrējušu spārnotu radību līdzības. «Trenēju novērošanas spējas, cenšos pamanīt raksturīgās pozas un pagriezienus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu