Šekspīrs Kauguros • IR.lv

Šekspīrs Kauguros

5
Romeo n’ Džuljeta, Kino no 23.oktobra.

Māra Martinsona režisētā Romeo n’ Džuljeta agresijas karuselis

Režisors Māris Martinsons savā jaunākajā filmā Romeo n’ Džuljeta par Latvijas divkopienu sabiedrības saspīlējumiem ir skarbs pret abām pusēm: latvju jaunieši, slīgstot bezdarbībā un uzpūtīgā pašpārliecībā, kaļ plānus emigrācijai uz Angliju, turpetim nostalģiskā ignorancē «iekonservējies» krievu kungs veģetē, nevēloties apgūt valsts valodu. Martinsons, ķerdamies pie sociāli neērtās etnisko konfliktu tēmas, par pamatu ņem slaveno Šekspīra traģēdiju, kaut gan saukt filmu par lugas ekranizāciju būtu pārspīlējums. Martinsona filma no kinopasaulē, šķiet, visvairāk pārceltās teātra klasikas aizgūst personāžu vārdus un stāsta galveno vadlīniju – attiecības starp diviem karojošu pušu jauniešiem. Mūsdienu vides un sociālās tematikas dēļ filma vairāk līdzinās kādam citam Šekspīra lugas kino «aizguvumam» – 1961.gada mūziklam Vestsaidas stāsts

Reālisms nav banalitāte

Attālinoties no vaļīgā salīdzinājuma ar Vestsaidas stāstu, jāpiebilst, ka Martinsona filma ir kardināli atšķirīga žanriski un noris prozaiskā un noslēgtā pašmāju vidē – Kauguros. Mūzikas vai šekspīrisku vārsmu vietā – brutāls «skarbās realitātes» pārnesums dialogu formā, kur aiz katra vārda sulīgi skan brangākie krievu mēles lamuvārdi – lielākoties gan radikāli labējo latviešu personāžu tekstos. 

Jāatzīstas, ka vairāk par «daudzstāvīgajiem» ausīs griežas dialogu uzspīlētā banalitāte. Kārtējo reizi pašmāju kino nākas saskarties ar greizo priekšstatu par to, ka reālisma panākšanai pietiek ar ikdienišķas runāšanas atreferēšanu. Taču, lai arī lentes teksti, iespējams – apzināti, neveikli atgādina interneta anonīmo komentāru šļuru, uz Martinsona iniciatīvu uzņemt filmu par tik sensitīvu sociālo tēmu nevajadzētu lūkoties augstprātīgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu