Miljardi izkūp • IR.lv

Miljardi izkūp

3
FOTO — vladislavs proškins, f64 un leta arhīvs
Indra Sprance

Auditorkompānija Deloitte aprēķinājusi – maksātnespējas procesos ekonomika zaudē ap miljardu eiro gadā. Ministrs secina: staļļi jātīra!

Summu, kas līdzinās viena gada Latvijas valsts budžetam – 7,8 miljardi eiro -, tikai pēdējos septiņos gados ekonomika zaudējusi Latvijas uzņēmumu maksātnespējas procesos. Ar šādām aplēsēm pēc plašāka šovasar veikta pētījuma nākusi klajā auditorkompānija Deloitte Latvija. Amerikas Tirdzniecības palātas, Ārvalstu investoru padomes un vēl vairāku partneru rīkotā diskusijā pagājušajā nedēļā tika apspriestas maksātnespējas sistēmas reformas, kuras vairāku gadu garumā joprojām nav viesušas uzņēmējos pārliecību par investīciju drošumu.

Vāja izmeklēšana

Pētījumā par maksātnespējas procesiem Deloitte iekļāva visus 9512 uzņēmumus, kas no 2008.gada 1.janvāra līdz pagājušā gada 31.decembrim pasludināti par maksātnespējīgiem, norādīja auditorkompānijas pārstāve Ilze Znotiņa. Galīgie rezultāti tiks prezentēti novembrī, bet pētījuma grupas piesardzīgākie aprēķini liecina – finanšu zaudējumi neatgūto kreditoru prasījumu veidā un izmaksās, kas saistītas ar maksātnespējas procesu, pēdējos septiņos gados sasnieguši kopumā 6,6 miljardus eiro. 

Savukārt kopējie ekonomiskie zaudējumi, to skaitā finanšu un izraisītie ekonomikas zaudējumi, sasniedz kopumā – 7,8 miljardus eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu