Maigā un tikumīgā vara • IR.lv

Maigā un tikumīgā vara

6
Una Bergmane, Parīzes Politisko

«Tikumības skandāli» liecina par Krievijas maigās varas panākumiem Latvijā

Pirms kāda laika Latvijā daudz tika runāts par Krievijas maigo varu. Pēc tam parādījās cits modes vārdiņš – hibrīdkarš -, un maigā vara piemirsās. Patlaban domāt par Krievijas ietekmes formām Latvijā nav laika vispār, jo nācijas gaišākie spēki naski cīnās pret dzejoli, skolotāju un iecietību rosinošiem plakātiem Rīgas ielās.

Izrādās, kāda satraukta māmiņa pavasarī atklājusi, ka Rīgas skolās pieejami bukleti, kuros cita starpā minēts, ka pasaulē ir arī homoseksuāli cilvēki. Rietumu pasaulē šādas informācijas pieejamība ir norma, toties Krievijā gan nē: Krievijas dome jau 2013.gadā pieņēma likumu, kas aizliedz nepilngadīgajiem pieejamā publiskā telpā izplatīt informāciju par viendzimuma attiecībām. Latvija, protams, nav Krievija, un tālab varētu domāt, ka Rīgas iedzīvotājas homofobija ir vienīgi viņas pašas problēma. 

Tomēr kā gadījās, kā ne – Saskaņas deputāte Jūlija Stepaņenko uz Saeimu atnesa Krievijas likumam līdzīgu izstrādājumu, kuru ar sajūsmu sveica Nacionālās apvienības deputāti, un 2015.gada jūnijā Izglītības likums tika grozīts. Likuma tekstā minēto tikumību gan neviens no tautas kalpiem definēt nespēja, līdz ar to tika radīta situācija, kurā Latvijas skolās var pieprasīt aizliegt mācīt jebko – atliek vien norādīt, ka mācību materiāls nav tikumīgs. Šodien tas ir dzejolis, rīt kāda grāmata, bet parīt var gadīties, ka skolās gluži tāpat kā Rīgas ielās aicinājumi uz iecietību ir nevēlami.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu