Uzvedīsimies kā pieaugušie • IR.lv

Uzvedīsimies kā pieaugušie

4
Indulis Bērziņš.
Aivars Ozoliņš

Krievijas iesaistīšanās karā Sīrijā dod Latvijai laiku, lai nostiprinātu savu drošību, uzskata vēstnieks NATO Indulis Bērziņš

Sarunas laikā Latvijas pārstāvniecībā NATO mītnē Briselē jaunais Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ziemeļatlantijas līguma organizācijā Indulis Bērziņš pa brīdim skatās pulkstenī – plkst.16.15 viņam kopā ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani tikšanās ar organizācijas ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Aizsardzības ministru sanāksme ir īpaši saspringts laiks, taču parastu darbdienu, kā pirms tam reizēm Ārlietu ministrijā, šeit vispār nemēdzot būt. «Visu laiku viss notiek», līdzko septembra sākumā akreditējies, tā «uzreiz darbs no rīta līdz vakaram», viņš saka. 

Viens no kādreizējiem partijas Latvijas ceļš līderiem Bērziņš bija Latvijas politikā kopš Tautas frontes laikiem. Augstākās Padomes, pēc tam 5., 6. un 7.Saeimas deputāts, no 1999. līdz 2002.gadam – ārlietu ministrs. Tad kļuva par diplomātu un ir bijis vēstnieks vairākās valstīs. Latvijas vēstnieka NATO amatā viņš tagad nomainījis Māri Riekstiņu.

NATO valstu aizsardzības ministru sanāksme pagājušajā nedēļā Briselē bija iecerēta kā gatavošanās posms NATO valstu vadītāju sanāksmei nākamvasar Varšavā, taču dienaskārtību nācās papildināt pēc Krievijas militārās iesaistīšanās karā Sīrijā – it kā pret teroristiem, taču faktiski diktatora Asada pusē. 6.oktobrī, dienu pirms sanāksmes, Krievijas gaisa spēku lidmašīna jau otro reizi ielidoja NATO valsts Turcijas gaisa telpā, un līdzās ļoti asajiem NATO un tās dalībvalstu oficiālajiem paziņojumiem sanāksmes kuluāros virmoja versijas par šādas rīcības motīviem un arī sekām, ja trešajā reizē turki izlemtu Krievijas lidaparātu notriekt. Pasaules karš tāpēc nesāktos, taču ļoti nopietna diplomātisko attiecību krīze gan, sprieda NATO amatpersonas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu