Cik veca ir tava sirds? • IR.lv

Cik veca ir tava sirds?

4
Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Atrodi datorā kalkulatoru vai lejupielādē lietotni un aprēķini, cik liels ir risks iedzīvoties sirds un asinsvadu slimībās!  Jā, tas ir tik vienkārši!

Nepilnas minūtes laikā uzzināju, ka sirds ir par diviem gadiem vecāka par mani pašu. Pietika izpildīt kalkulatoru Pasaules Sirds veselības federācijas mājaslapā. Vēl minūtes laikā Eiropas Kardiologu biedrības testā HeartScore noskaidroju, ka ir 1% riska tuvāko desmit gadu laikā iedzīvoties fatālās sirds un asinsvadu slimībās. Saņēmu ieteikumu ik dienu atrast laiku 30 minūtes garai pastaigai, vairāk ēst dārzeņus un šķiedrvielām bagātus ēdienus, mazāk lietot sāli. Asociētais profesors Gustavs Latkovskis iesaka šādus testus izpildīt reizi mēnesī. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas invazīvās un neatliekamās kardioloģijas nodaļas ārsts uzskata – par sirds un asinsvadu veselību jārūpējas tikpat nopietni kā par zobu higiēnu, diendienā. 

Lai gan populārākais no kalkulatoriem domāts, lai noteiktu sirds vecumu, Latkovskis paskaidro: kamēr asinsvados nogulsnējas holesterīns, sirds vēl nenoveco. Taču mirklī, kad nogulsnējumu dēļ asinsvadu noslēgs trombs un cilvēks piedzīvos infarktu, sirds novecos vienā dienā. Tāpēc precīzāk būtu teikt – šie testi un kalkulatori palīdz apzināties asinsvadu, ne sirds vecumu. Dzīvesveids asinsvadu veselību sāk ietekmēt no pusaudža vecuma, un pirmie simptomi, kas brīdina par slimību, parādās pēc 40 gadu vecuma. «Taču nereti sākt ārstēšanu jau ir par vēlu. Vajag novērst pat pirmo simpto-mu iespējamību,» skaidro Latkovskis. Pirms ķerties pie kalkulatora vai testiem, ir jāzina, ka tajos ir vismaz septiņi svarīgi kritēriji.

Septiņas sirdij svarīgas lietas 

Valsts, kurā dzīvo
Aizpildot testus, jāņem vērā valsts, kurā dzīvojam. Pie mums sirds un asinsvadu slimības ir visizplatītākais nāves cēlonis (55% no visiem gadījumiem), tāpēc kopā ar Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Bulgāriju, Gruziju, Kazahstānu, Kirgizstānu, Lietuvu, Maķedoniju, Moldovu, Krieviju, Ukrainu un Uzbekistānu esam augsta riska valsts. Mirstības rādītāji sirds un asinsvadu slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divreiz augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu