Jevgēnijs Dokuto, atrada balto trifeli • IR.lv

Jevgēnijs Dokuto, atrada balto trifeli

2
Trifeles pašas izvēlas vietu, kur augt. Jevgēnijs Dokuto ir pārliecināts — viņa Latgales īpašums ir tāda vieta.
Zane Mače

 

Nejaušība – tā var sacīt par Jevgēnija Dokuto atradumu. Siltā vasaras vakarā, pīpējot lauku mājas pagalmā netālu no Rēzeknes, Dokuto pamanīja sēni, kura satricināja visu Latvijas mikologu saimi. Juvelieris no Rīgas devās uz īpašumu Latgalē, lai salabotu ēkas jumtu un atrada ēdamu balto cūktrifeli – visdārgākās baltās trifeles vistuvāko radinieci.

«Es vispār sēnes nelasu, nekad neesmu to darījis,» vaļsirdīgi stāsta vīrietis, kurš pāris reizes ar draugiem kompānijas pēc devies uz mežu, bet vairāk svaigā gaisa dēļ, nevis meklēt dabas veltes. Un te šāds atradums! «Varēju arī nepamanīt,» nejaušības elementu uzsver Dokuto. No zemes rēgojies kaut kas gaišs, vīrietis saka – dīvains. Sācis rakt un izracis palielu bumbuli, tam blakus vēl vienu – mazāku. Atradums īpatnēji smaržojis, nedaudz atgādinot riekstu aromātu. Lai gan agrāk strādājis par pavāru un servējis arī ekskluzīvās trifeles, Jevgēnijs uzreiz nav nojautis sava izrakuma vērtību. Rādījis sēnes kaimiņam, kurš apkaimē dzīvo sen un ir liels sēņotājs, bet viņš raustījis plecus, sakot, ka šādu dabas velti redz pirmo reizi.

Sācis internetā meklēt informāciju par trifelēm, atrastās sēnes nobildējis un foto rādījis draugiem, kuri apliecinājuši aizdomas – tās ir baltās trifeles. Palasījis tīmeklī pieejamo informāciju, Dokuto uzzinājis, ka trifeles jāglabā ledusskapī rīsos vai smiltīs, lai tās saglabātu savu formu. Atvedis smiltis un ieracis tajās trifeles. Runas, ka kāds Latvijā uzgājis šo delikatesi, izplatījušās ātri, un Dokuto saņēmis piedāvājumus retās sēnes nopirkt. Uzzinājis, ka  kilograms maksā ap diviem simtiem eiro, bet vīrieša atradums sver 568 gramus, vilinājums atsaukties piedāvājumiem bijis. Pircējiem tomēr atteicis, jo solījis sēnes atdot Dabas muzejam, kuri priecājās par tik retu mūsu zemē atrastu eksemplāru.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu