Klasiķis joko • IR.lv

Klasiķis joko

6
Viegli psihopātiskā filozofijas pasniedzēja lomā Vakīns Fīnikss, naiva, hiperaktīva studente — Emma Stouna.
Kristīne Simsone

Noziegums ar humoru – Vudija Allena melnā komēdija Nesaprātīgs cilvēks

Allena kungs, vai jūs esat prātojis par kāda nogalināšanu? – izraisot smieklu jūru, jautāja žurnālists preses konferencē Kannu kinofestivālā, kur filma pavasarī piedzīvoja pirmizrādi. «[Prātoju] pat tagad, kad jūs tā runājat,» ar šķelmīgu, tikko manāmu smaidiņu «atšāva» klasiķis. Melnā komēdija Nesaprātīgs cilvēks ir Vudija Allena 45. (!) pilnmetrāžas kinofilma un, šķiet, arī iemesls, kāpēc gandrīz 80 gadus vecais režisors nenoveco, bet gluži vai «iekapsulējies» bezlaicīgajā sirmā Ņujorkas intelektuāļa tēlā. 

Darbs pie filmām ir tas, kas uztur pie dzīvības – Allens to uzsvēris vairākkārt. Lai arī viņa filmas pēdējo 10 gadu laikā atgādina vieglus izklaides nieciņus vai rotaļas ar režisoram tik mīļo kino veidošanu, klasiķa nepiespiestā amizēšanās allaž izvēršas jēdzīgā filmā, ko ar baudu noskatīties. Turklāt Allena filmu «piegādāšanas» regularitāte šķiet tikpat sistemātiska kā Ziemassvētku pienākšana – reizi gadā.

Ietur rokrakstu

Nesaprātīgs cilvēks daudzējādā ziņā ir tipiska Allena filma: tās vadmotīvi – noziegums, morāle un flirtējoša romantika režisora darbos ir bijuši kopš karjeras sākuma 60.gados. Lai gan ārvalstu kritiķi lenti ir nopēluši un pārmetuši tās trivialitāti, tā nav daudz sliktāka par režisora Eiropas metropoļu komēdijām (piemēram, nesenāko Romai – ar mīlestību) – arī Nesaprātīgs cilvēks savā izklaides arsenālā dāsni pielieto žanra klišejas. Stāsts par depresīva, egocentriska filozofijas pasniedzēja savādo attiecību virpuli ar jaunu studenti un pēc uzmanības izslāpušo kolēģi atgādina Allena tradicionālos prātuļojumus par to, kas ļaudis pamudina pastrādāt noziegumus, taču šoreiz virspusējā līmenī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu