Izsapņotās mājas • IR.lv

Izsapņotās mājas

8
«Jau no paša sākuma bija skaidrs — nav jēgas taisīt to, ko taisa visi, bet jāražo pilnīgi unikāls produkts,» saka Līvas grupas dibinātājs un īpašnieks Agris Smelteris.

Latvijā uzbūvēts ap 200 uzņēmuma Līvas grupa ražoto māju. Tajās dzīvo gan jaunas ģimenes ar bērniem, gan pazīstami mūziķi un bijušie ministri, bet tagad Jaunpils uzņēmums met acis uz Lielbritānijas tirgu

Deviņdesmito gadu sākumā uzņēmuma Līvas grupa dibinātājs un īpašnieks Agris Smelteris Vācijā ieraudzījis vietējo firmu ražotās tradicionālās pildrežģa mājas un nodomājis – tas gan būtu vareni, ja kaut ko līdzīgu varētu ražot arī Latvijā. «Man tās ārkārtīgi patika. Taisni sapnis vasaras naktī,» viņš tagad smiedamies atceras. Pēc 12 gadiem, sākot Jaunpilī ražot individuā-lās mājas ar pildrežģa karkasu, Agris savu «sapni vasaras naktī» piepildīja.

Vienpadsmit gadu laikā gan tehnoloģija, gan paši produkti pilnveidoti tik ļoti, ka patiesībā tās vairs nav tikai mājas, bet gan mūsdienīga ar visām mēbelēm aprīkota dzīves telpa par saprātīgu cenu. Un, kaut arī Līvas grupa galvenokārt strādā vietējam tirgum, pa kādai Jaunpilī ražotai mājai atrodas ne tikai kaimiņos Lietuvā, bet arī Vācijā, Spānijā, Skandināvijā un pat Austrālijā. Savukārt Lielbritānijas tirgum nupat izstrādāta kompakta, tikai 23 m2 labiekārtota dārza mājiņa. Tā kā šāda izmēra celtnēm pat Londonā nav nepieciešama būvatļauja, tās Anglijā varētu būt ļoti pieprasītas.

Mūžīgi uz pieciem gadiem

«Jau no paša sākuma bija skaidrs – nav jēgas taisīt to, ko taisa visi, bet jāražo pilnīgi unikāls produkts,» saka Agris Smelteris. Tāpēc ne tikai Latvijā, bet arī pārējās Baltijas valstīs viņiem joprojām nav konkurentu. Kā zina teikt uzņēmuma īpašnieks, tuvākā vieta, kur izgatavo kaut ko līdzīgu, esot Čehija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu