Mirsti ar! • IR.lv

Mirsti ar!

2
Irbes ieteka jūrā. Jau pirms vairākiem gadsimtiem te būvēja kuģus un lieli burinieki piestāja ostā ar tālu zemju kravām. Te bija viens no lielākajiem lībiešu krasta ciemiem — Lielirbe. Vēl pirmajos padomju gados te bija kādas 70 mājas, vairākas zivju fabrikas, osta un dzelzceļa stacija. Tagad šādas apdzīvotas vietas vairs nav. Lielirbe ir mirusi.

Turpmākajos numuros Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos tepat Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Ļoti ticams, ka uz jautājumu, ko visvairāk vērts apskatīt Kurzemes piekrastē, daudzi atbildēs – Ventspili. Tiešām, cepuri nost – visnotaļ neizteiksmīga, industrializēta pilsēta ar lielu darbu un prasmīgu sevis «iepakošanu» radījusi tūristiem un ģimenēm draudzīga galamērķa tēlu. Tomēr, ja meklējat kaut ko autentiskāku, paceliet acis augstāk – uz lībiešu krastu Kolkas virzienā. Šeit, Kurzemes visnomaļākajā nostūrī, ir daudz, ko redzēt, un nepietiktu ar veselu Ir numuru, lai to izstāstītu.

Tas jāpatur prātā – ja ceļojums tiek plānots tikai uz pāris dienām, ir jāfokusējas uz kaut ko vienu. Visu neiespēt. Piemēram, var laivot pa Irbi – tā ir viena no skaistākajām un laiskai zvilnēšanai uz ūdens piemērotākajām Latvijas dižupēm, ar cēlu ceļa noslēgumu gleznainā smilšu liedaga tuksnesī pie ietekas jūrā.

Var doties pētīt padomju armijas mantojuma paliekas – Irbenes radiolokatoru (šovasar tas gan ir slēgts rekon-strukcijai, bet noteikti apskates vērts arī no ārpuses), mirušo pilsētu pie tā, tanku poligonu Lūžņā vai robežapsardzes dzotus Mazirbē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu