Jugla jungle • IR.lv

Jugla jungle

2
Žurnālā National Geographic šāda bilde varētu rotāt reportāžu no Vjetnamas vai Bangladešas. Bet tā ir Rīga! Tikai pārsimt metru no Juglas dzīvākā krustojuma. Laivu kooperatīvs Nāra.

Turpmākajos numuros Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos tepat Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Ja vien nesirgstat ar vispārēju riebumu pret dzīvi, kāds mani piemeklēja tīņa gados, vai fobiju no visa jaunā, jums jāpiekrīt – nonākt vietās, kur agrāk nav būts, ir aizraujoši. Un saviļņojums ir divtik liels, ja šādas vietas atklājas blakus ikdienas takām.

Rīgā daudzi neskaitāmas reizes ir braukuši pa Brīvības gatvi cauri Juglai. Taču retais savām acīm redzējis pilnīgi citu pasauli nieka pārsimt metru tālāk uz Ķīšezera pusi, abpus Juglas upes krastiem. Pēc vispārējiem pieņēmumiem tas ir necils, nošņurcis kakts. Turklāt pa īstam to atklāt var tikai no ūdens. Protams, varat turp doties arī no krasta puses, pa Pakalniešu, Mārkalnes vai Salamandras ielu, tomēr iesaku pameklēt kādu, kas jūs turp var aizvizināt ar laivu. Zinot, cik ūdeņiem bagātajā Rīgā joprojām knapa ir laivošanas infrastruktūra, nav brīnums, ka galvaspilsēta no ūdens puses ir mazpazīstama. Taču Juglas kakta iezemieši neskumst, viņu pasaulei svešas acis nav vajadzīgas. 

Upe vienmēr ir bijusi šīs apkaimes māte barotāja. Pat vārds «Jugla» cēlies no lībiešu jog, kas nozīmē – upe. Latviešu trūcīgā iztēle vietvārdu tapināšanā gan ir apbrīnojama. Kā zināms, ir upes Mazā Jugla un Lielā Jugla. Gabaliņu pirms Juglas ezera tās satek kopā un izveido upi vārdā… Jugla! Cauri Juglas ezeram gar Juglas apkaimi Juglas upe tek uz Ķīšezeru, un pa ceļam no tās vēl atzarojas kanāls uz Lielo Baltezeru, ko dažās kartēs sauc par Juglas kanālu. Tik daudz Juglu pāris kilometros!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu