Emīls, Lība un Elma, dejotāji • IR.lv

Emīls, Lība un Elma, dejotāji

6
Emīls (7), Lība (4) un Elma (2) uz Dziesmusvetkiem atbraukuši no Briseles, kur dzīvo viņu vecāki.
Zane Mače

 

Kustīgi kā ūdenszāles – Emīls, Lība un Elma ar vecākiem Gunu Zaķi un Jāni Balto no Briseles atbraukuši, lai piedalītos Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Vecāki, kuriem deju solis nav svešs, stāsta: Emīls kopš triju gadu vecuma dejo Briseles latviešu bērnu deju kolektīvā un vienīgais no ģimenes piedalīsies lieluzvedumā Daugavas stadionā, kurā dejos atlasi izturējušie kolektīvi. Māsas uzstāsies koncertos Rīgas parkos.

Briselē mītošajiem latviešiem ilgu laiku trūcis deju kopas, taču 2008.gadā, publicējot sludinājumu latviešu portālā, uzrunāti dejot gribētāji un tāda izveidota. Guna strādā Eiropas Parlamentā, vīrs Jānis – Eiropas Padomē, un abi Briseles deju kopā darbojas septiņus gadus. Piedalījušies arī pēdējos pieaugušo deju svētkos, tagad kārta bērniem. Guna saka: dejā izpaužas latviskā sajūta, kuras ārzemēs pietrūkst. Pieaugušie uz mēģinājumiem nākuši ar atvasēm, un tā pirms pieciem gadiem radies arī bērnu deju kolektīvs. Tagad tajā ir trīs grupiņas, kurās dejo 37 bērni. Emīls grib izstāstīt, kāpēc viņam patīk dejošana. «Redzēju, kā mamma ar tēti dejo, man patika, un es arī gribēju sākt,» puisis nopietni saka. Vecāki piekrīt, puika dejo bez piespiešanās, bet vidējā meita Lība gan ir skubināma, viņai pēc dalības svētkos pat apsolīts batuts. Sākumā Emīls ar māsu bija pārī, bet tāpēc, ka māsai deja nav tik lielā cieņā, partneri nomainīja. Pastarītei Elmai gan esot tāds pats dejotprieks kā brālim, un viņa kļuvusi par jaunāko briseliešu bērnu deju kopas dancotāju. Vecāki saka: tieši brāļa un māsas dēļ arī viņa sien deju kurpes.

Daugavas stadionā Emīls piedalīsies četrās dejās, pats atzīst, ka sarežīģītākā ir Juku juku sīki putni, vecāki gan piebilst – grūtākais būs iemācītās dejas iepīt kopējā rakstā. Ugunskristības mazajiem jau bijušas, dejojuši Eiropas Latviešu kultūras svētkos, kuri pirms Jāņiem norisinājās Briselē. Taču Emīlam priekšā vēl viens pārbaudījums – septiņgadnieks kopā ar deju biedriem dzīvos pamatskolā Rīdzene. Mamma saka: tā būs pirmā reize, kad dēls paliks viens pats, par to ir kluss uztraukums. Emīls gan purina galvu, neesot sabijies, arī tētis ir optimists – tāda dzīvošana ļaus svētkus izbaudīt pēc pilnas programmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu