Kāpēc šodien sadusmojos? • IR.lv

Kāpēc šodien sadusmojos?

2
Jānis Strods.
Nellija Ločmele

Pētot ļoti retas mednieku kopienas, antropologs Jānis Strods palīdz meklēt atbildi uz lielo jautājumu, kāda īsti ir cilvēka daba

Varu palūgt papīru? Jānis Strods intervijas laikā mudīgi ķeras pie pildspalvas, lai uzskicētu evolūcijas ainu, kurā cilvēks ir viena no sugām, nevis kāda attīstības virsotne. Kā bioloģisko antropologu Strodu interesē cilvēku uzvedības modelēšana, viņš ir doktorants prestižajā University College London un līdzdarbojas projektā, kas pēta mednieku-vācēju dzīvi Kongo, Malaizijā, Taizemē un Filipīnās. Daudzus gadu tūkstošus pirms lielveikaliem un pirmajiem pašu iekoptajiem laukiem visi cilvēki ieguva pārtiku tā, kā joprojām turpina šie mednieki ļoti retajās kopienās, tāpēc viņu uzvedība var daudz atklāt par mūsu sugu. Nesen TEDxRiga klausītājus aizrāva Stroda stāsts par dzimumu vienlīdzību un hierarhijas trūkumu šajās sabiedrībās – izrādās, pārliecinošus pretargumentus seksistiem var atrast dziļos džungļos.

Ja moderns cilvēks, kas strādā birojā un iepērkas lielveikalā, nonāktu mūsdienu mednieku-vācēju kopienā Āfrikā vai Klusā okeāna salās – kas varētu būt lielākais pārsteigums?
Pirmās noteikti būtu virspusējās lietas. Kā tiek organizēta diena, piemēram, no vienpadsmitiem līdz četriem nevar neko darīt, jo ir pārāk karsti. Ir maz privātuma, nometnē nav daudz noslēgtu telpu vai telpu vispār.

Ar laiku atklātos uzvedības īpatnības – tas, cik viss notiek nepiespiesti, bez sevišķa skata nākotnē, ka otrdienas plāns ir šāds un, ja to neizdarīšu, būs slikti trešdien. [Mednieku-vācēju sabiedrībā], ja tev ir, ko paēst šobrīd, tas ir tavs sasniegums, un viss pārējais ir nākotne, ko grūti prognozēt. Ja ir šāds skatījums, attiecīgi [veidojas] visas pārējās uzvedības īpatnības – cik vienlīdzīga ir sabiedrība, cik elastīga, jo tu vari doties prom un nākt atpakaļ bez atskaitēm un organizēšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu