Kurss uz nezināmiem ūdeņiem • IR.lv

Kurss uz nezināmiem ūdeņiem

3
Gaidot pircējus Atēnu centrālajā zivju tirgū.

Grieķija drīzumā varētu attapties biedējošā ekonomiskā eksperimentā

Kopš Grieķija pirms vairāk nekā desmit gadiem pārgāja uz eiro, Eiropas kopējā valūta ir kļuvusi par neatņemamu dzīves un ikdienas sastāvdaļu 11 miljoniem valsts iedzīvotāju. Grieķijas parādu krīzei augot augumā, aizvien lielāka tomēr kļūst iespēja, ka valdībai eiro var nākties aizstāt ar jaunu nacionālo valūtu. Tā būtu bezprecedenta pārvērtība: ekonomisti nevar nosaukt nevienu attīstītu valsti ar atvērtu ekonomiku, kas būtu atteikusies no vienotas valūtas un pārgājusi pie savas naudas. «Tādam notikumam mūsdienās nav līdzinieku,» saka Kalifornijas Santakrusas Universitātes ekonomikas profesors Maikls P.Dūlijs. «Tas ir viens no iemesliem, kāpēc visi kavējas to darīt: neviens nezina, kas tad īsti notiks.»

Grieķija vēl gan nav tikusi līdz eirozonas pamešanai. Turklāt Eiropas līgumos nemaz nav atrodami nosacījumi kādas valsts iziešanai no monetārās savienības. 

Iespēja, ka Grieķija varētu atteikties no eiro, pastiprinājās pagājušās nedēļas nogalē līdz ar Grieķijas valdības paziņojumu par nodomu rīkot vispārēju referendumu par nosacījumiem, kurus Eiropa ir piedāvājusi valstij apmaiņā pret jaunu palīdzību. Savu nolūku Grieķija izziņoja tikai dažas dienas pirms otrdienas, kad beidzās valsts finansiālās palīdzības programmas Eiropas daļa. Eiropas līderi noraidīja Grieķijas lūgumu atlikt pārrunu termiņa beigas pēc 5.jūlijā paredzētā referenduma. Vēl vairāk Atēnām visu sarežģīja otrdien Starptautiskajam Valūtas fondam veicamā parāda atmaksa 1,6 miljardu eiro apjomā, ko Grieķija nav izdarījusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu