Vējonis. Izlaidums. Līgo • IR.lv

Vējonis. Izlaidums. Līgo

3
Jānis Skutelis

Saņēmu telefonā īsziņu lavīnu: Jāni, arī nākamos četrus gadus tev būs darbs!

Jāsecina, ka jūnijs ir aktīvs mēnesis. Mēneša sākums, lai ar bija izteikti «vējoņains», jāvērtē kā pozitīvs. Paldies dalībniekiem, apsveicam uzvarētājus. No vienas puses, pēc tik «stabila» priekšteča varētu būt viegli, taču vārdu salikumam «viena puse» ir kāda problēma – tas vēsta par otras puses eksistenci. Šī otra puse jaunajam prezidentam arī būs jāņem vērā. Kas tā ir? Fizika. Precīzāk – inerce. Domāju, ka, tieši pateicoties Bērziņa kunga ieguldītajam darbam, Vējoņa kunga tik dabiskā vēlme pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas un, kas svarīgi, pirms runāšanas tribīnē «ieraut» ūdeni izraisīja nevis vienu vispārēju «HA!», bet īsziņu lavīnu manā telefonā ar tekstu: «Jāni, arī nākamos četrus gadus tev būs darbs. #vējonis.» Kā jau teicu – inerce.

Kā jau katru gadu jūnijā, kad skolu skolās audzēkņu audzēkņi ir nokārtojuši eksāmenu eksāmenus, par to priecīgie radu radi un draugu draugi dodas šo jauno cilvēku veiksmju veiksmes svinēt izlaidumu izlaidumos. Arī manā radu lokā ir pa kādam devītās vai divpadsmitās klases absolventam, kas jāsumina. Apmeklējot izlaidumus Rīgā un izlaidumus manā galā (no Vējoņa pa labi), varu apgalvot, ka atšķirības ir un manējo attieksme pret šo pasākumu ir krietni vien nopietnāka. Bet ir arī kas kopīgs. Neizsīkstošais patoss un maza, bet jūtama liekulības saujiņa. Iespējams, tas nemaz nav apspriešanas vērts un nav īpaši svarīgi, bet… Kad dzirdu skolotājus izplūstam epitetos par absolvējošās klases draudzīgumu un centību, un to, cik viņiem bijušas lieliskas attiecības un cik žēl, ka tas nu ir cauri, man rodas jautājums. Kam tas ir domāts? Un tad ir skolēnu kārta pateikties skolotājiem, sakot, ka viņi novērtē iegūtās zināšanas, skolotāju pūles… Šis, iespējams, ir stāsts par tradīcijām, jo tā izlaidumos darīja un darīs, bet man rodas sajūta, ka šajā gadījumā aiz tradīcijas slēpjas drosmes trūkums pateikt to, kas sakāms. Kā vajadzētu skanēt runām 9.klases izlaidumā? 

Skolotājs: «Laikam no sākuma jāierauj… Ticiet man, nav vienkārši izglītot cilvēkus, kuri pagaidām ne īpaši izprot izglītības nozīmi un nedaudz mani ienīst. Apstākļi skolās joprojām ir tālu no vēlamā, tādi arī rezultāti. Apsveicu ar skolas beigšanu!» Absolvents: «Gribu pateikt paldies skolotājiem un vecākiem. Šobrīd es to vienkārši saku un ceru, ka pēc vairākiem gadiem tā arī domāšu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu