Pučīni smalkā pērlīte • IR.lv

Pučīni smalkā pērlīte

2
Viss pārvērtīsies: saderināšanās ziedi par kapa puķēm, līgavas šķidrauts — par miroņautu. Vīlas ir mistikas un priekšnojautu opera. Anna — Inga Kalna.

Viestura Kairiša izrāde Vīlas Nacionālajā operā – smeldze par neatgūstamo

Latvijas Nacionālās operas vadība nolēmusi šāgada Operas festivālu veltīt Džakomo Pučīni, un komponista pirmā opera Vīlas kopā ar pēdējo pabeigto – Džanni Skiki – varētu būt smalks ietvars šādam pasākumam. 

Džanni Skiki, kas atklāj komponista komediogrāfa talantu, ir 2010.gadā iestudētā Triptiha vienas daļas atjaunojums, tālab pie tās īpaši nekavēšos. Uzvedums joprojām ir asprātīgs un dzīvelīgs, demonstrē solistu azartisko spēles prieku un humora sajūtu, kas dažbrīd gan bīstami balansē uz vulgaritātes robežas. Bet, tā kā itāļu komēdijas senčos ir rupjais laukuma teātris, lai tā būtu. 

Jo vakara dziļais saviļņojums ir Vīlas. Pārsteidzoši, ka šī opera Baltajā namā uzvesta pirmoreiz. Romantiskais stāsts par pamesto meiteni Annu, kas sirdssāpēs mirst, kļūst par atriebīgu garu – vīlu (izrunājot jāuzmanās ar intonāciju, vārda saknē ir nevis prozaiska vīle, bet pievīlums!) – un aizdejo neuzticīgo līgavaini Roberto līdz bēdīgam galam, ielikts pasakainā mūzikā, kurā pat nespeciālista auss spēj saklausīt nākamo lieldarbu aizmetņus un augsto dramatisma līmeni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu