Komunikācijas paraugstunda • IR.lv

Komunikācijas paraugstunda

4

Jeb olimpiskā riteņbraucēju grūšana

Cilvēks ir sociāla būtne. Vienmēr esam bijuši atvērti komunikācijai ar līdzīgi domājošajiem un ne tikai. Jāsaka gan – tie saskares veidi ir, cik ir, un jauni rodas reti.  Bet mums ir paveicies ar laiku, kurā dzīvojam, jo tieši tagad ir radies jauns kontakta veids. Tas noticis, pateicoties CSDD ieteiktajiem grozījumiem, kuros tiek norādīts riteņbraucējiem nepārvietoties pa trotuāriem, ja ir tāda iespēja. Uzreiz gan jāsecina, ka, līdzīgi kā teātrī ir vietu ierādītāji, arī uz ielām parādīsies nepieciešamība pēc «iespēju ierādītājiem». Interesanti, ka šie grozījumi stāsies spēkā tikai no septembra, bet daži likumpaklausīgie gājēji ir sākuši rīkoties jau tagad un grūž riteņbraucējus nost no ietvēm, jau laikus radinot tos pie vietas. Sociālajos tīklos ik pa brīdim parādās ieraksti: «Šodien uz VEF tilta no gājēju celiņa mani izgrūda ar visu riteni uz braucamās daļas.» Redziet nu, pavasaris, gaisā virmo alkas pēc cilvēciska kontakta, un ir jauns veids, kā šīs alkas apmierināt. Parādās gan jautājumi.

Vai šī «grūdēju» kustība ir atbalstāma? Diskutabli. Protams, no pirmā acu metiena izklausās traumatiski, bet, piekritīsit, – arī efektīgi. Jābrīnās, ka mums tik dabiskais, jau bērnībā labi zināmais problēmu risināšanas veids tiek tik reti pielietots. Piemēram, kāpjot pārpildītā trolejbusā, mēs bezcerīgi mēģinām spiesties, bet var taču vienkārši kādu pagrūst. Vai arī – jūs redzat, ka kāds mēģina šķērsot ielu neatļautā vietā vai pie neatļautas gaismas. Līdz šim atlika uz to noskatīties un noplātīt rokas, bet tagad zināt – var taču pagrūst.

Vai grūšana ir labs protesta veids? Diskutabli. Ja jūs kā gājējs protestējot nogrūžat riteņbraucēju no ietves, jārēķinās, ka brīdī, kad minējs ir apgāzies, tas kļūst par gājēju ar riteni, jo nebrauc taču. Tātad savējais uz braucamās daļas. Jāglābj. Kur te protests?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu