Kā tikt pie jahtas? • IR.lv

Kā tikt pie jahtas?

4
«Bizness mani saista kopš astoņdesmito gadu beigām. Atcerieties, toreiz daudz kā nebija. Man galva visu laiku strādāja vienā virzienā — kur lai dabū to, kā nav,» stāsta Ainis Pujēns

Kad 2011.gadā, nodibinājis koka moduļu ražotni SIA AR Module Factory, Ainis Pujēns gribēja saņemt programmas Altum atbalstu, tās koordinatori vaicājuši – kāds ir viņa biznesa mērķis. Ainis godīgi atbildējis – uzbūvēt jahtu 

Lai gan okeāna jahtai, kādu Ainis Pujēns grasījās būvēt kopā ar bijušo klasesbiedru, tagad profesionālu galdnieku Raitu Piķeli, ar koka moduļiem ir visai attāls sakars vai, pareizāk sakot, sakara nav nekāda, toreiz programmas Altum menedžeri ar viņa atbildi bijuši ļoti apmierināti. «Izrādās, 90% cilvēku, kas veido savus uzņēmumus, nespēj motivēti un konkrēti atbildēt uz jautājumu, kāds ir viņu biznesa mērķis,» saka uzņēmuma valdes loceklis Ainis Pujēns. 

Pagājušajā gadā viņi patiešām arī sāka 30 pēdu (gandrīz 10 m) garās koka okeāna klases jahtas būvniecību, un tai jau uzradušies pat potenciāli pircēji. Tomēr Ainis Pujēns uzskata, ka uzņēmuma pamatnodarbošanās arī turpmāk būs moduļu ražošana. Izrādās, tas ir pieprasīts produkts, ko izmanto kā prototipu, lai izveidotu speciāli šim nolūkam paredzētās smiltīs veidni, kurā atlej nestandarta čuguna detaļas. Savulaik, kā viņš nejauši noskaidrojis, pētot žurnālu Ilustrētā Zinātne, pēc viņu prototipiem veidotās dzenskrūvju lāpstas kompānija Rolls- Royce pat izmantojusi vienas no šābrīža pasaulē modernākās zemūdenes būvniecībai.  

Arī pieminekļi

SIA AR Module factory ir viens no nedaudziem, ja ne vienīgais šāda veida uzņēmums Baltijā, kas specializējies tieši kuģu dzenskrūvju lāpstu prototipu izgatavošanā. Ievērojot visus kuģu konstruktoru paredzētos dzenskrūves leņķus un profilus, to izmērs var būt no pārdesmit centimetriem līdz vairākiem metriem augstumā un platumā ar precizitāti +/- daži milimetri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu