Velojoslu — kaut katrā ielā • IR.lv

Velojoslu — kaut katrā ielā

2
Pauls Timrots
Ieva Alberte

Satiksmes eksperts Pauls Timrots novērojis, ka «velosipēdisti ir izredzētā statusā. Ar savu rīcību viegli uzspļauj pārējiem un par to netiek sodīti». Timrots pa Rīgu ar riteni vairs nebrauc

Ar Paulu tiekamies Miera ielas DAD cafe. Iemesli sarunai ir divi. Pirmkārt, velosatiksme Rīgā, jo 25.aprīlī sākas Velonedēļa un 1.maijā startēs Kritiskā masa – velobrauciens, kas atgādina par to, ka riteņi ir satiksmes dalībnieki. Otrkārt, tūrisma sezonas sākums, jo kā LTV raidījuma TE! vadītājs Timrots ir izcils – viesojoties mazpilsētās, viņš kritiski, bet trāpīgi novērtēja tūrismu.

Pirms diviem gadiem Timrots tviterī ierakstīja frāzi, kas daudzos izraisīja sašutumu: «Velosipēdisti šobrīd jūtas tikpat braši un izredzēti kā cilvēki brūnos kreklos Vācijā 30.gados!» Arī man, velobraucējai, nācās piekrist. Ir daudz tipāžu, kuri vālē, nerēķinoties ne ar vienu.

Timrots uzskata, ka situācija nav uzlabojusies. «Daļa cilvēku brauc, kā pagadās: pret spalvu, virsū cilvēkiem, suņiem un bērniem. Ar savu rīcību viegli uzspļauj pārējiem un par to netiek sodīti.» Neprasmīgā braukšana skaidrojama ar to, ka daudziem trūkst zināšanu par satiksmi. Trūkst empātijas. «Negribas dalīt dzimumos, taču bieži vien meitenes ar kurvīti riteņa priekšā nevar trāpīt uz ceļa. Kur nu vēl starp kafejnīcas terasi un onkuli – gājēju. Man šo meiteņu žēl, jo notiks dabiskā atlase un viņas nepaspēs savairoties.» Te nu es Timrotam iebilstu, sakot, ka bīstamāki par lēnajām mamzelēm ir kurjeri un citi lidojošie braucēji. Vīrieši. Pauls atspēko. Viņi rēķinoties – šodien vai rīt kritīs. «Ja pēkšņi kaut kas izlēks priekšā, raus malā vai rāpus slīdēs. Viņi ir vairāk gatavi sadursmes novēršanai nekā kukažas ar groziņu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu