Marta Zumberga, ultramaratoniste • IR.lv

Marta Zumberga, ultramaratoniste

4
107 kilometru nakts skrējienā no Rīgas līdz Valmierai Marta uzvarēja 27 dāmu konkurencē. No visiem 109 skrējējiem līdz finišam netika tikai astoņi kungi.
Zane Mače

 

Dažas dienas pirms 26.dzimšanas dienas Marta 107 km nakts skrējienu no Rīgas līdz Valmierai, kas notika naktī uz 28.martu, noskrēja 10 stundās, 49 minutēs un 47 sekundēs, sasniedzot trases rekordu sieviešu konkurencē. 

Iepriekšējo dienu 2013.gada Latvijas čempione 100 kilometru skrējienā paņēma brīvu no darbiem, lai sagatavotos notikumam. Visas trases garumā Martu pavadīja tētis, vajadzīgajos brīžos padodot dzērienu un ēdienu, lai meitai nevajadzētu tērēt laiku, piestājot kontrolpunktos. «Trīs reizes iegāju krūmos,» bet pārējo laiku Marta skrēja.

Starts pusnaktī dots pie Brīvības pieminekļa, skrējēju ceļš vijās pa Pleskavas šoseju, līdz pie Sēnītes nogriezās Valmieras virzienā. Ultramaratons ir emociju gamma, tas ir kā izdzīvot dzīvi, saka Marta. Sākumā ir eiforija, kad kopā ar visiem sāc skrējienu, pēc pirmajiem 50 kilometriem seko nogurums, plosa jautājums – «kāpēc to dari?!». Skrienot vēlējusies panākt, lai prāts ir stiprāks par ķermeni. «Gribēju, lai ķermenis dara to, ko es izlemju,» par cīņu ar sevi garajā skrējienā stāsta sportiste. Tajā naktī «saskrietas» četras tulznas, bet to Marta sauc par pārejošu neērtību. Grūtāk bija cīnīties ar miegu, kurš sāka uzmākties ap pulksten diviem naktī un neatkāpās līdz pat sešiem no rīta. «Tā nāca miegs, ka likās – apgulšos uz asfalta un pagulēšu 15 minūtes!» Tomēr sapratusi – gulēt nedrīkst, ir jāskrien! Iepriekšējais trases rekords bija 12 stundas un 19 minūtes, Marta nolēma, ka jānoskrien zem 11 stundām. Izaicinājums bijusi arī Igaunijas labākā ultramaratoniste, kuru Marta apsteidza 82.kilometrā, sieviešu konkurencē atstājot trešajā vietā. «Mana stratēģija bija skriet lēni, neizpumpēties, pa īstam sāku skriet, sākot ar 60.kilometru,» saka meitene, kura kopvērtējumā ierindojās 12.vietā. «Vienpadsmit puiši vēl jānodzen,» viņa smejas, plānojot piedalīties skrējienā arī pēc gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu