Pareizais zvaigžņu stāvoklis • IR.lv

Pareizais zvaigžņu stāvoklis

5
Jānis Strazdiņš.
Ieva Puķe

«Ielēkt» The Real Group un pēc nedēļas jau braukt koncertturnejā uz Ameriku – to piedzīvojis bijušais Cosmos bass Jānis Strazdiņš. Viņš ar slaveno zviedru a cappella grupu ir dzimis vienā gadā un vienā mēnesī

Man pēkšņi zvana tenors Anderss Edenrots. «Klausies, Jāni! Mūsu bass ir slimnīcā, un viņam tur būs jāpaliek ilgāk, nekā bija plānots. Pēc nedēļas ir 10 dienu koncerttūre ASV. Skaidrs, ka tas izklausās pilnīgi traki, bet vai tu būtu ar mieru pa šo nedēļu samācīties visas dziesmas, atbraukt uz Zviedriju un doties mums līdzi?» Jānis Strazdiņš šo 6.februārī notikušo telefonsarunu droši vien atcerēsies visu mūžu. 30 gadus vecajam Latvijas Radio kora un pirms tam grupas Cosmos basam zviedru vokālais kvintets The Real Group līdzās britu The King’s Singers bija viena no spēcīgākajām muzikālajām ietekmēm jau kopš 6.klases, kad viņš Rīgas Doma kora skolas fonotēkā atrada abu ierakstus. «Tas bija pilnīgs wow, šos diskus daudz klausījos. Domāju – tiem bija liels iespaids, kāpēc es vispār sāku interesēties par vokālo grupu dziedāšanu, sapratu, ka tur ir vērts ieguldīt enerģiju un laiku.»

Taču pēc gandrīz 20 gadiem, jau bruņots ar ievērojamu a cappella dziedāšanas pieredzi, Jānis bija reālistisks – rekordtempā jāapgūst pilna koncertprogramma, divreiz pa 45 minūtēm. Popūrijā skanošo The Real Group klasiku, viņš, protams, jau ir daudzkārt dzirdējis, bet lielākā skaņdarbu daļa – pilnīgs jaunums. «Tas ir labi, tas nozīmē, ka grupa attīstās, nesēž uz vecajiem lauriem,» viņš piezīmē. 

Jānis Strazdiņš piedāvājumu pieņēma. «Visticamāk, ja būtu pateicis «nē», viņi atrastu kādu citu. Tieši tāpēc neatteicu. Nākamajā dienā no rīta devos pie [Latvijas Radio kora diriģenta] Sigvarda Kļavas uz mājām, traucēju viņa nedēļas nogales mieru. Stāstīju – ir tāda lieta, The Real Group lūdz ne tikai manu, bet Radio kora atbalstu. Ja viņi mani nepalaistu, es nekur nevarētu braukt. Sigvards bija ļoti saprotošs, teica: «Protams, tas ir jādara!»»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu