Velna ducis prokuratūrā • IR.lv

Velna ducis prokuratūrā

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Atklājot miljonu zaudējumus valsts budžetā, ko iecērt maksātnespējas procesi, Valsts kontrole aicina valdību beidzot ieviest kārtību un lūdz prokuratūru pārbaudīt 13 administratoru darbību

Iedomājieties, ja bankā atceltu iekšējās kontroles sistēmu un visus darījumus atstātu kasieru atbildībā – situāciju Latvijā maksātnespējas procesu uzraudzībā raksturo Valsts kontroles pārstāve Iveta Ozoliņa. Apjomīgā revīzijā Valsts kontrole (VK) izanalizējusi 200 uzņēmumu maksātnespējas procesus, kas izbeigti laika posmā no 2012.gada sākuma līdz 2014.gada vidum, un nonākusi pie līdzīgiem secinājumiem, kā pirms vairākiem gadiem pētījumos atklāja žurnāls Ir – maksātnespējas procesā trūkst kontroles, uzņēmēji «ceļo» pie atsevišķiem tiesnešiem, bet administratoru grupas iesaistās darījumos, kas liek apšaubīt viņu neitralitāti un objektivitāti.

Kopumā nozarē trūkst vienotu politikas attīstības plānošanas dokumentu un nav izveidota pietiekami efektīva uzraudzības sistēma, skaidro VK padomes locekle Ilze Grīnhofa. Viņa uzsver, ka «tā ir nenormāla problēma un skar arī publisko sektoru», jo maksātnespējas procesos arī valsts zaudē simtiem miljonu eiro. Jāpiebilst, ka 200 izanalizētie maksātnespējas procesi ir neliela daļa no vairākiem tūkstošiem maksātnespējas lietu pusotra gada griezumā, turklāt VK atlasē izvēlējusies to administratoru pārbaudi, kuri līdz šim nebija nonākuši plašākā mediju uzmanības lokā saistībā ar iespējami negodprātīgu rīcību.

Problēmas ik desmitajā lietā

Padziļināti pētot uzņēmumu maksātnespējas lietas, VK secina, ka negodprātīga amatpersonu rīcība nav vērojama tikai atsevišķos maksātnespējas gadījumos – tā ir izplatīta prakse. No pārbaudītajiem 200 procesiem VK ieskatā vismaz 12% jeb 25 gadījumos administratoru darbības objektivitāte un neitralitāte var tikt apšaubīta, kaut arī ne tiesa, ne Maksātnespējas administrācija nebija saskatījusi ierobežojumus administratora pienākumu pildīšanai. Pildot savus pienākumus, administratoriem likums liek ievērot neitralitāti, izslēdzot jebkādu interešu pastāvēšanu attiecībā uz parādnieku vai kreditoru. Savukārt pastāvot administratora ieinteresētībai pret kādu no pusēm, manipulējot ar «savējiem» kreditoriem, var panākt atsevišķām personām labvēlīga lēmuma pieņemšanu jautājumos par īpašumu pārdošanu, procesa izmaksām un citiem svarīgiem jautājumiem, norāda VK. Tāpēc VK ir iesniegusi prokuratūrā materiālus par 13 administratoriem, lūdzot pārbaudīt viņu darbību likumību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu