Prioritāte — cīņa pret korupciju • IR.lv

Prioritāte — cīņa pret korupciju

8
Turbjērns Jaglands.
Pauls Raudseps

Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglands uzskata, ka sistēmiska korupcija apdraud ne tikai cilvēku tiesības, bet arī valsts drošību

Februārī aprit 20 gadu, kopš Latvija kļuva par Eiropas Padomes (EP) dalībvalsti. Tā ir Latvijai trešā svarīgākā starptautiskā organizācija pēc Eiropas Savienības un NATO. Tieši EP paspārnē darbojas Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā, kura uzrauga cilvēktiesību konvencijas ievērošanu visās dalībvalstīs, kurām tās lēmumi ir obligāti jāievēro. ECT pasargā arī Latvijas iedzīvotājus no tieslietu sistēmas nepilnībām un patvaļas, un ne reizi vien tās lēmumos atspoguļojušies šīs sistēmas trūkumi. Arī citās jomās EP uzdevums ir noteikt un uzraudzīt cilvēktiesību un tiesiskuma standartus.

Pērn bijušais Norvēģijas premjerministrs Turbjērns Jaglands (Thorbjørn Jagland) kļuva par pirmo EP ģenerālsekretāru organizācijas 54 gadu vēsturē, kas pārvēlēts uz otru pilnvaru termiņu. Latvijas līdzdalības apaļā jubileja likās izdevīgs brīdis viņu intervēt par EP lomu laikā, kad Eiropā plosās karš un autoritāri režīmi apzināti grauj demokrātijas un cilvēktiesību normas.

Ko līdzdalība Eiropas Padomē ir nozīmējusi Latvijai?
Latvija tagad ir pilnvērtīga un ļoti laba EP dalībvalsts – panākusi lielu progresu daudzās jomās, piemēram, tiesībās, kas saistītas ar valodu lietošanu, naturalizācijā, minoritāšu aizsardzībā. To mēs izdarījām kopīgiem spēkiem, un tas pavēra ceļu Latvijas dalībai Eiropas Savienībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu