Nesaskaitāmie • IR.lv

Nesaskaitāmie

3
2012.gada oktobris. Vairāki simti Krievijas pensionāru, kuri saņem pensiju no Krievijas Pensiju fonda, stāv garā rindā pie Maskavas nama Rīgā, lai dabūtu talonu, kas pēc tam ļauj noformēt izziņu, tādējādi apliecinot, ka viņi ir dzīvi un turpinās saņemt pensiju.
Zane Mače

Cik daudzi Latvijā atsaukušies uz aicinājumu pieņemt Krievijas pasi un pensiju, saskaitīt nav viegli

Suni pastaigā izvedušo Sergeju jautājums par pensiju sadusmo – vīrs pieņēmis Krievijas pilsonību, jo pēc darba gadiem PSRS laikos Latvijas aprēķinātajā pensijā viņam pienākušies «graši». Tiesa, kritušais rubļa kurss tagad nodeldējis arī Krievijas maizes riecienu, un «nešikojot» ar Krievijas pensiju varot izdzīvot nedēļas divas, tāpēc Sergejs turpina strādāt.

Septiņdesmitgadniece Marina gan emocijām neļaujas, bet viņas secinājums ir līdzīgs – pašlaik ar Krievijas pensiju izdzīvot esot grūti, pēc rubļa krituma sanākot 180 eiro mēnesī jeb aptuveni par piekto daļu mazāk nekā iepriekš. Viņa gan cer uz solīto indeksāciju un esot dzirdējusi, ka rubļa kursa izmaiņu dēļ zaudēto naudu arī kompensēšot.

Drīz pēc «zaļo cilvēciņu» parādīšanās Krimā pērn martā Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs publiski aicināja Latvijas nepilsoņus pieņemt Krievijas pilsonību, tā glābjoties arī no ekonomiskajām problēmām. «Cilvēks sāk domāt, ko viņam darīt! Nepilsonim – vai iegūt Krievijas pilsonību un tādā veidā saņemt kaut kādu garantētu pensiju savai izdzīvošanai, vai arī attapties kā bezpajumtniekiem Latvijas Republikā,» vēstnieks skaidroja intervijā Latvijas radio 4. Turklāt Krievija bija gatava savu pilsonību piešķirt, pretī neprasot neko – ne dzīvošanu Krievijā, ne nodokļu maksāšanu, toties uzsvēra, ka Krievijas pilsoņi var iet pensijā agrāk, sievietes jau 55 gados, kungi – 60.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu