Par viņiem rakstīja Ir • IR.lv

Par viņiem rakstīja Ir

4
Vladimirs Šumeiko pirms gada Rīgā ārstēja acs savainojumu, ko bija guvis sadursmēs protestu laikā Kijevas centrā.
Māra Miķelsone

 

Trīsreiz ievainots, bet ne soli atpakaļ!

Ukraiņu puisis un brīvprātīgo bataljona Donbass karavīrs Vladimirs Šumeiko Latvijā jau pazīstams – viņš bija viens no Kijevas maidaniešiem, kurš pērnā gada 22.janvārī gūto acs savainojumu ārstēja Latvijā, un Ir par viņu rakstīja tieši pirms gada februārī. Iestājies brīvprātīgo bataljonā, devās uz fronti Ukrainas austrumos, kur 24.augustā kaujās pie Ilovaiskas atkal tika ievainots, šoreiz kājā. Sarunā ar Ir Vladimirs stāsta, ka kopumā ievainots trīs reizes – vēl viņam trāpījušas lādiņu šķembas. Pašlaik viņš atkal ārstējas Kijevas slimnīcā, jo sašautā kāja nedzīst labi un veikta jauna operācija – pārstādīta daļa no kaula.

Par spīti ievainojumiem, Vladimirs ir apmierināts ar aizvadīto gadu – viņš kļuvis patriotiskāks. «Mēs karadarbību Ukrainā varam apturēt tikai tad, kad sakausim pretinieku. Ne soli atpakaļ!» saka Šumeiko. Tomēr uz jautājumu, vai karu varētu izbeigt, ja Austrumukrainā iedibinātu federālu pārvaldi, viņš nikni teic: «Ja grib Ukrainas decentralizāciju, tad lai velk dzeloņstiepļu žogu ap Doņecku un Lugansku!»

Visvairāk viņu neapmierina Ukrainas parlamentāriešu un arī prezidenta nogaidošā pozīcija, lai gan pats ir darbojies Porošenko vēlēšanu štābā. Ja Porošenko pavēlētu Ukrainas armijai doties kaujā, «viss sen jau būtu beidzies», pārliecināts Šumeiko, kurš prezidentam pārmet veltu solījumu došanu. «Pretterorisma operāciju viņš solīja pabeigt nedēļas laikā, bet drīz jau būs gads. Mums kā šīs operācijas dalībniekiem tagad vēl jāsaskaras ar birokrātiju – nevar saņemt dokumentus, lai iegūtu sabiedriskā transporta, komunālo maksājumu atvieglojumus. Ja man kāds vēl kukuli paprasīs, dabūs pa seju,» Šumeiko norāda uz korupciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu