Baltā kuģa pirāti • IR.lv

Baltā kuģa pirāti

7
Foto — Indra Sprance
Indra Sprance

Gadiem ilgušais Ķemeru maksātnespējas process tuvojas finišam – vērtīgo kumosu par stipri sarukušu cenu iegūst Krievijas investors ar darījumu partneri, kura nodokļu parādi Latvijas valstij pārsniedz viesnīcas vērtību. Ir atšķetina samezglotos darījumus, kuru gaitā lepnā celtne no valsts kultūras pieminekļa pamazām pārtop valsts bezspēcības piemineklī

Saūda Arābijas pilsonis Omārs Salehs Al Hamdi vēl nebija miris, kad izmanīgi maksātnespējas nozares profesionāļi gluži kā maitu lijas sāka aplidot Balto kuģi, kā dēvē 1936.gadā arhitekta Eižena Laubes projektēto Ķemeru viesnīcu. Pirmie divi mēģinājumi ierosināt uzņēmuma maksātnespēju notika vēl viņa dzīves laikā – 2011.gadā. Par pamatu tiem kalpoja it kā nesamaksāti rēķini. Lai arī, pēc Privatizācijas aģentūras aplēsēm, kopš 1998.gada uzņēmējs sanatorijā investējis 10 miljonus latu, rēķinus nereti maksājis ar kavēšanos.

Sākta 2011.gadā, Ķemeru maksātnespējas sāga turpinās gadiem, juristi un biznesmeņi cīnās par šo vērtīgo kumosu, kamēr pats komplekss no lielā mērā atjaunotas ēkas pamazām pārvēršas «pirātu» apskādētā spoku kuģī. Ķemeru cena maksātnespējas gaitā pastāvīgi samazinās, un pēdējie pavērsieni šāgada sākumā liek minēt – vai kompleksu savās rokās nav ieguvuši apsviedīgi cilvēki, kas šo procesu bīdījuši jau kopš paša sākuma?

Liktenīgie 4310 lati

Nesamaksāts parāds 2011.gadā bija par iemeslu maksātnespējīgā Voleks centra administratora prasībai atzīt Ominasis Latvia maksātnespēju, taču pēc parāda atmaksas un iepazīšanās ar lietas apstākļiem tiesa procesu izbeidza. Tikai pusotru mēnesi vēlāk Ominasis maksātnespējas pieteikums atkal parādījās tiesā, šoreiz to iesniedza projektētaji Arhiidea. Šai firmai ar Ominasis izveidojušās domstarpības – neapmierināts ar Arhiidea darba kvalitāti, Ominasis vēlas piesaistīt citus arhitektus, bet firma uzstāj uz savām tiesībām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu