Žerārs Fīlips, uzņēmējs un ģitārists • IR.lv

Žerārs Fīlips, uzņēmējs un ģitārists

6
Arī Žerāra Fīlipa (45) pieciem bērniem nav tipiskākie latviešu vārdi. Muzikālā tēva paraugam sekojis Renārs (19), kurš spēlē sitamos instrumentus vairākās grupās. Bungas jau sit arī Ringolds (3,5) un pat mazais Lorens (1,5; attēlā).
Ieva Puķe

 

Žerārs Depardjē pie mums jau ir pārcēlies, jūs netaisāties to darīt? – firmas Silmežs īpašniekam pilnā nopietnībā apjautājušies sadarbības partneri Maskavā. Cits franču kinoaktieris, kas ir latviešu Žerāra Fīlipa vārda un uzvārda brālis, jau aizsaulē, bet viņam ir bijis ik pa laikam jāklausās salīdzinājumos. Patiesībā arī rīdzinieka Žerāra vecvectēvs Kārlis, kurš pirms Pirmā pasaules kara dzīvoja Sanktpēterburgā, bijis francūzis, metālkalējs. Vecvecmāte – vāciete. Ģimenei pārceļoties uz Latviju, vīriešu vārdi pie uzvārda, ko līdz 50.gadu vidum vēl rakstīja «Philips», likti vairāk latviešu gaumē: Žerāra vectēvam – Andrejs, tēvam – Valdis. Žerāra mamma, lai arī sajūsminājusies par 50.gadu franču filmām, ilgi nepiekrita vīra lēmumam dēla vārdā un uzvārdā atkārtot slaveno kombināciju. Gribēja saukt viņu par Aldi. Arī Žerārs, kurš bija dzirdējis, ka elegantais franču aktieris jaunos gados miris no plaušu vainas, darījis visu, lai netiktu saistīts ar viņu. Skolas laikā aicināts piedalīties filmā Motociklu vasara, atteicies. Ko cilvēki padomās, ja masu skatu dalībnieku sarakstā pēkšņi parādīsies vārds «Žerārs Fīlips»? Arī profesiju izvēlējies, kā pats saka, kārtīgam latvietim atbilstošu – mēbeļu galdnieks. 

Taču vidusskolā Imantā paralēlklasē mācījies draugs Gvido Linga, Rīgas 17.profesionāli tehniskajā skolā divus kursus augstāk – Gints Sola. Vēlākais grupas Jauns mēness dalībnieks Žerāram un Gvido ierādīja ģitāras akordus, meistarību uzlabot palīdzēja blūzmenis Jānis Vanadziņš. Vidusskolā Žerārs spēlēja soloģitāru grupā Krēzi. Tai sašķeļoties, 1987.gadā ar Agri Rostoku un Viesturu Polikarpu izveidoja grupu Rūsa, kas pastāv joprojām, ir latviešu smagā rokenrola klasika. Žerārs rakstīja Rūsas skaņdarbus, vēl 2006.gada albumā ir divas viņa dziesmas. Taču, aizgājis padomju armijā, viņš uz skatuves neatgriezās. 1995.gadā izveidoja uzņēmumu Silmežs, kas specializējas ekskluzīvu koka interjeru veidošanā, veiksmīgi darbojas gan Latvijas, gan Krievijas tirgū. Sanācis strādāt pat grupas Queen solista Fredija Merkūrija bijušajā īpašumā pie Ženēvas ezera Šveicē. 

Mūziķu aprindās nav noslēpums, ka Žerārs finansiāli atbalsta draugu ierakstus, Rūsas līderim Viesturam Polikarpam sagādājis tādu pašu Rickenbacker basģitāru kā savam elkam Lemijam Kilmisteram no Motorhead. 2012.gadā arī Žerārs, Polikarpa mudināts, pēc 25 gadu pārtraukuma atgriezās rokmūzikā. Pieaicinot basģitāristu Valdi Verdenhofu, izveidoja grupu Regress Out, kam šovasar plānoti koncerti, top studijas albums ar 14 jaunām kompozīcijām. «Ir bauda spēlēt un eksperimentēt!» viņš atzīst. «Esmu ticis pie sapņu ģitāras, ko skolas laikā redzēju tikai pa televizoru: sev iegādājos tādu pašu Gibson instrumentu kā Gerijam Mūram.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu