Vēlētāju tirgus • IR.lv

Vēlētāju tirgus

9
Izmeklēšana novedusi līdz vienas personas apsūdzībai skaļākajā balsu pirkšanas skandālā 12.Saeimas vēlēšanās, kas saistīts ar plusu birumu Dzintaram Zaķim (Vienotība). Toties konkurentu baumas par kriminālprocesu saistībā ar Raimonda Vējoņa (ZZS) ievēlēšanu nav apstiprinājušās.
Indra Sprance

Balsu pirkšanas lietās pagaidām viens apsūdzētais un neviena aizdomās turama politiķa

Kopš pagājušajām Saeimas vēlēšanām Drošības policija (DP) par balsu pirkšanu vairāku politisko spēku labā sākusi septiņus kriminālprocesus, kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi vienu, bet sešās lietās turpina izmeklēšanu un jau tuvākajā laikā sola rezultātus vienā no tām. Vienlaikus policija atzīst – iespējams, ne visi ierosinātie kriminālprocesi beigsies ar lietas nodošanu apsūdzības uzrādīšanai, un viena vai vairākas lietas varētu tikt izbeigtas noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Pierādījumu trūkuma dēļ, visticamāk, nevienā lietā arī pie atbildības netiks saukts neviens no politiķiem, kuru labā vēlētāju balsis pirktas.

«Zaķa lietā» ir apsūdzētais 

Kā liecina Ir rīcībā esošā informācija, pirmā no pērnruden ierosinātajām balsu pirkšanas lietām, kurā uzrādīta apsūdzība, ir par balsu pirkšanu par labu Vienotības politiķim Dzintaram Zaķim. DP gan tik konkrētu informāciju neatklāj, taču norāda, ka «Latvijas pilsonis ietekmējis citu personu tiesības brīvi vēlēt deputātus, lietojot velētāju uzpirkšanu Rēzeknes novada Sakstagala pagastā».

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, Sakstagala pagasta vēlēšanu iecirknī pērnruden vēlēšanās pārliecinoši uzvarēja Vienotība, par kuru nobalsoja 180 iedzīvotāju, un 113 no viņiem pievilkuši plusu Zaķim. Līdzīgi rezultāti arī citos iecirkņos ļāva politiķim pakāpties no trešās vietas Latgales vēlēšanu sarakstā uz pirmo. Salīdzinoši – iepriekšējās Saeimas vēlēšanās 2010. un 2011.gadā Sakstagalā pārliecinošs līderis bija Saskaņas centrs, bet par Vienotību balsoja attiecīgi 53 un 26 pilsoņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu