Lielā sakrustošana • IR.lv

Lielā sakrustošana

3
Kā Stradiņa un Bērnu slimnīcu, kuru zaudējumi vēl nesen bija mērāmi miljonos, pārvērst par naudas krānu? Rīgas Stradiņa universitātei ir atbilde — medicīnas studenti no ārzemēm!
Gunita Nagle

Ietaupīt administratīvās izmaksas, novērst Stradiņa slimnīcas finanšu krahu un pelnīt no ārzemju studentiem un zinātnes – ar šādiem labiem nodomiem bruģēts plāns apvienot Stradiņa un Bērnu slimnīcu, kā arī Rīgas Stradiņa universitāti. Latvijā nebijuša konglomerāta ieceri apēno pagātnes korupcijas skandāli un naudas kāre, tomēr tās autori pretēji valdības rīkojumiem šo ideju jau īsteno dzīvē

Pārpratums. Tā gan Bērnu slimnīcas, gan Stradiņa klīnikas vadītāji pirms pāris mēnešiem mierināja satrauktos ārstus un pacientus, kuri asi iebilda pret pēkšņo ideju Stradiņu dzemdību nodaļu no gadiem neremontētajām telpām pārcelt uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē. Satraukuma iemesls bija runas, ka patiesībā plāns ir grandiozāks – abas slimnīcas apvienot.

Skandāls ātri uzliesmoja, jo Stradiņi ir vienīgā vieta Latvijā, kur topošās māmiņas saņem palīdzību īpaši sarežģītos grūtniecības un dzemdību gadījumos. «Ja gaidību laikā sācies apendicīts, smags nieru vai plaušu iekaisums, vajadzīgi alergologi, plaušu speciālisti, kodolmagnētiskā rezonanse, varbūt datortomogrāfija. Ir pacientes, kurām placenta ieaugusi dzemdes rētā, cauraugusi dzemdi un ieaugusi urīnpūslī. Šādā gadījumā operācijā vajag radiologu un urologu,» ārste Zane Krastiņa Ir skaidroja, kāpēc tik svarīgi dzemdētājām atrasties Stradiņos, kur visu diennakti nekavējoties pieejama tāda medicīniskā palīdzība, kādu nevar saņemt nekur citur Latvijā.

Kad slimnīcā ieradās jaunais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), tās vadība paziņoja, ka dzemdību nodaļa paliks Stradiņos un satraukumu izraisījusi tikai nesaprašanās komunikācijā. Kņada norima.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu