Artuss Kaimiņš, pirmais deputāts — videoblogeris • IR.lv

Artuss Kaimiņš, pirmais deputāts — videoblogeris

5
Artuss Kaimiņš un Borhess.
Indra Sprance

Spridzeklis

Miklo purnu viegli piedūris, Borhess sasveicinās un kā labi skolots suns pēc pavēles ieritinās pie saimnieka Artusa Kaimiņa kājām, kurš pats ar priekšzīmīgu uzvedību gan pēdējā laikā nevar lepoties. Tas tomēr nav traucējis viņam šogad veiksmīgi mainīt lomas – no vemjošas Vecenes uz skatuves Vladislava Nastavševa izrādē Nacionālajā teātrī uz glamūrīgu deputātu Saeimā. Turklāt sasniegt popularitātes rekordu, jo 4.oktobrī plusus viņam ievilkta 72% Latvijas Reģionu apvienības (LRA) vēlētāju Rīgā, ievedot Saeimā arī šo politisko spēku, kura biedrs Kaimiņš joprojām nav.

Artuss intervijā saka – nav zinājis, ka vēlēšanās būs tik liels atbalsts, «tik daudz izsalkušo pēc veselā saprāta». «Gāju ar domu – kad man būs sīkie (kuru man nav), lai es viņiem varētu paskatīties acīs. Kad viņi teiktu: tēti, tēti, kāpēc te viss ir tādā pakaļā, es varētu pateikt – dēliņ, bet es darīju visu, lai tā nebūtu!» Tagad «viss izvērties tā, ka pie tiem radiniekiem, kas tev vēl būs, nāk klāt šie 17,5 tūkstoši parakstītu līgumu, jo tas [mandāts] ir uzticības līgums starp mani un vēlētāju». Pēdējais piliens bijusi Šlesera un Godmaņa vēlme atgriezties politikā. «Sapratu – ja Šlesers atgriezīsies, braukšu prom, jo tad man šeit vairs nav ticības nekam. Atkal kandidē šādi kungi, kuru dēļ mans brālis dzīvo ārzemēs, kuru dēļ mana māte nodzīvoja Anglijā, vēl 300 tūkstoši latviešu izceļojuši. Vēl negribēju pamest [Latviju]. Vēl ne.»

Reģionu apvienība vienīgā šovasar uzrunājusi aktieri, un viņš piekritis kandidēt, izmantojot ar videoblogu Suņu būda iegūto atpazīstamību. Tajā Kaimiņš publicēja intervijas, kurās aktiermeistarīgi mēģina pavērt politikas aizkulises, nesmādējot arī alkoholu, rupjības un iemantojot popularitāti jauniešu vidū. Savus tikumus Kaimiņš nav mainījis arī parlamentā. Viņš ir pirmais deputāts Saeimas vēsturē, kas darbu dokumentē ar videokameru, no vienas puses, izpelnoties kritiku par PR kampaņu, no otras – vēlētājiem šādi atklājot politikas virtuves nianses, arī rūdītiem politiķiem un žurnālistiem nepatīkamas vai aizskarošas. Ar savu kameru viņš ir kā nagla pakaļā teju visiem Saeimā, taču uzskata – šī metode ir efektīva, jo piesaista vēlētāju uzmanību politiķu darbam un var piespiest deputātus rīkoties. Tāpēc ar kamerām Saeimā tagad staigājot jau trīs, arī partijas biedrs Mārtiņš Bondars un Saskaņas deputāte Ločmele-Luņova. «Katrs esam staigājošs medijs. Paņemam telefonu, nofilmējam, liekam iekšā! 21.gadsimts. Tā lieta strādā,» Kaimiņš skaidro, ka politiķim vairs nav jāiet pie tradicionālajiem medijiem, lai uzrunātu cilvēkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu