Krievija pārvērš informāciju ierocī • IR.lv

Krievija pārvērš informāciju ierocī

5
Pīters Pomerancevs.
Pauls Raudseps

Vairākus gadus strādājis Krievijas TV, Pīters Pomerancevs tagad pēta, kā cīnīties pret Kremļa propagandu

Nesen ziņu aģentūra Bloomberg rakstīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmā desmitgade pie varas Maskavā tika nosaukta par «suši gadiem» – naftas un gāzes naudas vilnis ienesa jauno krievu iecienītāko maltīšu sarakstā slaveno japāņu ēdienu, ko gatavo no jēlas zivs.

Krievijas agresijas rezultātā ieviestās ekonomiskās sankcijas un rubļa kursa kritums nozīmē, ka šis Putina «labo gadu» simbols daudziem Krievijā dzīvojošajiem vairs nav pa kabatai, taču par spīti tam vai varbūt tieši tāpēc likās piemēroti tikties ar Pīteru Pomerancevu (Peter Pomerantsev) vienā no Rīgas pazīstamākajiem suši restorāniem Kabuki, lai parunātu par viņa un līdzautora Maikla Veisa (Michael Weiss) nesen publiskoto pētījumu Nerealitātes draudi: kā Kremlis pārvērš ierocī informāciju, kultūru un naudu (The Menace of Unreality: How the Kremlin Weaponizes Information, Culture and Money).

Pomeranceva vecāki bija disidenti, kas izbrauca no PSRS jau 70.gados, kad Pīteram bija tikai deviņi mēneši. Taču pēc universitātes beigšanas Lielbritānijā viņam bija liela interese padzīvot un strādāt Krievijā, tāpēc 2005.gadā viņš sāka strādāt Maskavā par televīzijas producentu. Darbu viņš pameta 2010.gadā, kad sāka kļūt skaidrs – kaut kas nav kārtībā Krievijas sabiedrībā. Tagad viņš dzīvo Londonā un turpina producēt TV raidījumus. Sācis arī rakstīt dažādiem izdevumiem. Nesen iznākusi Pomeranceva grāmata par piedzīvojumiem Krievijā Nekas nav patiess un viss ir iespējams: jaunās Krievijas sirreālā sirds (Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia), kas kļuvusi par Amazon mēneša grāmatu novembrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu