Edijs Hermansons, uztetovēja Saule, Pērkons, Daugava • IR.lv

Edijs Hermansons, uztetovēja Saule, Pērkons, Daugava

4
Karavīra Edija Hermansona tetovējumam atvēlot zīmējumu, kas oriģinālā aizņem 22x35 m brandmūra platību Tallinas ielā 46, stensila mākslinieks Dainis Rudens teicis, kas tas ir liels gods.
Ieva Puķe

 

Sauszemes spēku kaujas atbalsta bataljona kaprālis, uzaudzis Talsos, bijis jaunsardzē un zemessardzē. Latvijas armijā dien kopš 2007.gada, devies trijās misijās uz Afganistānu – tāds ir īss Edija Hermansona dosjē. Tikko Facebook apriņķoja tetovētāja Olafa Taubes fotouzņēmums: «Latviski patriotiska muguras tetovējuma noslēdzošā sesija. Man ir tas gods veikt šo darbu puisim, kurš ir lepns sevi saukt par latvieti.» – «Respekts vīram, kurš šādi parāda mīlestību uz savu zemi,» apsveikumiem pievienojās Edija kolēģis no ASV bruņotajiem spēkiem Kamerons Trips.

Ar Lielvārdes jostu apvīto stensila mākslinieka Daiņa Rudens zīmējumu Saule, Pērkons, Daugava Edijs šovasar pamanīja tajā pašā Facebook. «Jau ilgu laiku gribēju kaut ko tetovēt uz muguras, uzreiz sapratu: tas ir tas!» Dainis labprāt iedevis skices. Pirmā tetovētāja, kam Edijs tās parādīja, no piņķerīgā uzdevuma atteicās. Olafs Taube bija ar mieru. «13 stundu darbs,» Edijs sniedz tehniskos parametrus. Tetovēšanu sadalīja četrās sesijās – pa vienai augustā, septembrī, oktobrī un novembrī. Ne tikai tāpēc, ka muguras tetovēšanas process ir īpaši sāpīgs un zīmējuma kārtām labi jāsadzīst, vairākas dienas nevar gulēt uz muguras. Šis pasākums nav lēts, 60 eiro stundā. Gala bilanci Edijs pat nav savilcis, par tetovējumu viņš domā citās kategorijās. «Tam ir dziļa emocionāla jēga.» Viņš ir arī brālības Dieva suņi biedrs, uz kājas ikra gribētu uztetovēt tās simbolu – vīru ar vilka masku un pērkoņkrustu. Uz pleciem tetovējumi jau ir – gladiators un maiju zīmējums ar jaguāra masku. Abus attēlus atradis internetā.

Tas arī nekas, ka pludmales nesezonā šo skaistumu neviens neredz. Draugi trenažieru zālē gan cēluši augšā kreklu, par muguras zīmējumu bijuši sajūsmā. «Tetovēšana – tā ir kā atkarība,» secina Edijs. Cīnoties ar sāpēm, ķermenis izdala adrenalīnu – gluži tāpat, kā tas notiek karavīram, kas atrodas militārā misijā. Mājās šī adrenalīna pietrūkst. Braucot prom no salona, viņš mašīnā vienmēr smaida. Iespējams, tas izskaidro tetovējumu popularitāti sauszemes spēku kaujas vienībās. Edija komandā muguras tetovējumi ir vēl diviem biedriem, vairākiem citiem ir zīmējumi uz pleciem. Amerikāņu karavīri bieži tetovē savas vienības simboliku, pat kritušo biedru vārdus ar zābakiem, ieročiem un žetoniem, savukārt mūsējiem populāri ir latviskie motīvi: Brīvības pieminekļa zvaigznes, senie raksti, Lielvārdes jostas elementi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu