Latgalieši ar ķīniešu principiem • IR.lv

Latgalieši ar ķīniešu principiem

6
Latgales stabu konstrukciju valdes loceklis Staņislavs Ratinskis: «Ja jau esi sācis biznesu, galvenais — nedrīkst apstāties. Nevar sēdēt un gaidīt, ka pie tevis kāds atnāks, ir jāiet, jāpiedalās izstādēs, jāraksta projekti.»

Strādājot Īrijā, Staņislavs Ratinskis izsapņoja pats savu uzņēmumu, kuru pēc atgriešanās Latgalē ir izveidojis, un tagad viņa ražotie apgaismes stabi ir Soču olimpisko spēļu stadionā, bet vēja ģeneratoru masti – Berlīnē

Lielāku angāru par šo Rēzeknē laikam neatrast. Zem augstajiem griestiem pavisam sīks šķiet iebraukušais autofurgons, kurā tiek krautas gatavo stabu konstrukcijas, lai tās ceļotu tālu aiz Latvijas robežas. Plašajā telpā rosās bariņš strādnieku, uzliesmo zilas metināšanas ugunis, darba troksnis ir tāds, ka sarunāties nav iespējams, nākas kliegt. 

«Šis furgons ies uz Krieviju, uz Vologdu. Šogad pārsvarā strādājam tikai Krievijai, par laimi, nekādu problēmu biznesa attiecībās saistībā ar politisko situāciju nav. Viņiem patīk mūsu produkcijas kvalitāte,» saka Latgales stabu konstrukciju valdes loceklis Staņislavs Ratinskis. Uzņēmums nodarbojas ar metālapstrādi un apgaismes stabu, mastu un metāla konstrukciju ražošanu. Septiņu gadu laikā no neliela Latgales lauku uzņēmuma izaudzis par starptautiskajā tirgū atzītu ražotāju, kas eksportē 80% no savas produkcijas – gan uz Austrumiem, gan uz Rietumiem. Šogad LIAA rīkotajā konkursā Eksporta un inovācijas balva Rēzeknes uzņēmums pretendē uz eksportspējīgākā uzņēmuma nomināciju mazo komercsabiedrību grupā. 

Staņislavam ir tikai 33 gadi, stāstot par sava uzņēmuma tapšanas nepavisam ne vieglo ceļu, acīs ne uz mirkli nenozūd puiciski azartiskas uguntiņas. Tāpat kā projektu menedžerim Mārtiņam Silickim, kas sākumā iesaistās sarunā, bet pēc brīža atvainojas – jāiet uz basketbola treniņu. Abi puiši iekārtojušies askētiskā biroja telpā angāra augšstāvā, no kurienes labi pārskatāma visa plašā teritorija. Ik pa brīdim iezvanās mobilais telefons. «Šie ir igauņi, vakar zvanīja no Lietuvas. Pirms Jaunā gada visiem vajag apgaismes stabus, tumšs paliek,» stāsta Staņislavs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu