Straujumas valdībā jauniesauktie • IR.lv

Straujumas valdībā jauniesauktie

4
No kreisās: Guntis Belēvičs, Dana Reizniece–Ozola, Dzintars Rasnačs, Jānis Reirs, Mārīte Seile
Indra Sprance

Ministru kabinetā, ko politikas aizkulisēs mēdz dēvēt par Laimdotas Straujumas otro pagaidu valdību, pie svarīgām reformām gatavi ķerties ministri, kas līdz šim izpildvarā nav strādājuši. Cik tīri slaucīs jaunās slotas, un vai starp tām nav aizķērušies arī kādi veci grābekļi?

Bez grandioziem nākotnes plāniem, toties ar stingru saimnieka tvērienu darbu šonedēļ sākusi 12.Saeima. Lai arī politiķi vairākas nedēļas televīzijas kameru priekšā stīvējās par valdības portfeļu sadali, jau pirms vēlēšanām solītā koalīcija ir gatava turpināt darbu – Vienotības, Nacionālās apvienības un Zaļo un Zemnieku savienības vidū nepārvarami škēršļi sadarbībai pagaidām nav iezīmējušies un, visticamāk, līdz Eiropas Savienības prezidentūras beigām nākamā gada vidū arī neparādīsies. Vecajai – jaunajai koalīcijai viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir sekmīga šīs prezidentūras novadīšana, jo politiķi uzskata – kļūdas šajā starptautiskajā «eksāmenā» vēlētāji varētu nepiedot. Tāpēc gaidīts un paredzams ir prezidenta aicinājums Laimdotai Straujumai (Vienotība) veidot jau otro valdību. Brīdī, kad šis žurnāls ceļo uz tipogrāfiju, valdības apstiprināšana Saeimā vēl ir priekšā, taču amati ir sadalīti, darbi saplānoti un nekas neliecina, ka balsojumā gaidāmi pārsteigumi.

Valdības deklarācijā uzsvērta iepriekšējā kabineta darba turpināšana, kas balstīsies «uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās un teritoriālās solidaritātes, kā arī nozaru savstarpējas sadarbības principiem». Paši valdības veidotāji ir atturīgi vērtējumos, vai jaunais Ministru kabinets ir kvalitatīvāks par veco. «Normāla komanda, strādāsim pēc labākās iespējas, pieliksim visas labākās prasmes,» saka premjere Straujuma, «es piedāvāju šo valdību, tātad man ir jātic, ka mēs tiksim galā.»

Jau tradicionāli premjera partija uzņemas atbildību arī par Finanšu ministriju, bet, tā kā krīzes laiku ministrs Andris Vilks vēlēšanās nestartēja, vadības grožus uzņēmies līdzšinējais Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs. Jaunu ministru Vienotība meklēja arī izglītības jomai, neatrodot to savās rindās, bet pieaicinot profesionāli no malas – Iespējamās misijas vadītāju Mārīti Seili. Pārējās jomās bez pārmaiņām: ārlietas turpina vadīt Edgars Rinkēvičs, iekšlietas – Rihards Kozlovskis, satiksmes nozari – Anrijs Matīss.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu