Brīdinājums • IR.lv

Brīdinājums

1
Pauls Raudseps

Pasaules ekonomiskā sabremzēšanās izraisa aizvien lielākas bažas

Pagājušajā nedēļā pasaules finanšu tirgi raustījās spēcīgos, bet īslaicīgos kram-pjos. Akciju cenas visā pasaulē piedzīvoja strauju kritumu un tad gandrīz tikpat strauju atkopšanos. Trešdien investori izmisīgi centās pirkt visdrošākos iespējamos vērtspapīrus – ASV un Vācijas obligācijas -, bet pēc īslaicīgās panikas atkal nomierinājās un ar daļu naudas bija gatavi riskēt ieguldījumos ar nedaudz lielāku atdevi.

Nevienam nav pārliecinoša skaidrojuma, kāpēc tieši pagājušās nedēļas vidū akciju un vērtspapīru tirgus piemeklēja šis spējais trīceklis, taču tikai retais šaubās par lēkmes dziļākajiem cēloņiem. Ne tikai investori, bet arī analītiķi un politiķi kļūst aizvien nervozāki par pasaules ekonomikas ilgtermiņa perspektīvām. 

Pēdējos sešos gados esam piedzīvojuši divus spēcīgus krīzes saasinājumus – finanšu krīzi pēc Lehman Brothers sabrukuma 2008.gada septembrī un eirozonas parādu krīzi, kura sasniedza kulmināciju 2012.gada vasarā. Abos gadījumos no vissmagākajām sekām pasauli izglāba centrālās bankas – ASV Federālās rezerves sāka aktīvi un milzīgos daudzumos uzpirkt vērtspapīrus, bet Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi 2012.gada jūlijā paziņoja, ka ECB darīs «visu, kas nepieciešams», lai glābtu eirozonu, un izstrādāja plānu krīzes skarto valstu vērtspapīru uzpirkšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu