Īstā dzīvošana • IR.lv

Īstā dzīvošana

2
«Svarīgi ir nenoslāpēt sevi ar atbildību, vai radīsi pietiekami fantastisku un nebijušu darbu. Tas ir nāvējoši un muļķīgi,» uzskata Katrīna Neiburga.
Anda Burve-Rozīte

Mākslinieki Andris Eglītis un Katrīna Neiburga nākamvasar Venēcijas biennāles Latvijas paviljonā vēstīs par Ukrainu – no kurienes cilvēkā izaug dziņa karot, un kāpēc to dara tieši vīrieši

Šāgada laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit Neiburgai un Eglītim bija izaicinošs: dzīvesbiedri un Purvīša balvas laureāti pirmo reizi strādāja kopā. Baltām ledusskapja durvīm iztapsētajā telpā bijušajā tekstilrūpnīcā Boļševička varēja vērot video – mākslinieces Katrīnas Neiburgas sarunas ar vīriešiem viņu garāžās. Kas tur notiek? Kāpēc vīrieši uz tām dodas? Ko viņi labo, izgudro, veido no jauna? Šie jautājumi viņu interesēja. Arī tāpēc, ka sava «garāža», kur klusumā un noslēgtībā dodas strādāt, ir arī Eglītim. Latvijas ekspozīcijā Venēcijas mākslas biennālē nākamā gada vasarā abi mākslinieki vīriešu pasaules pētījumu turpinās. Tikai globālākā kontekstā – saistot ar karu Ukrainā. Topošajai ekspozīcijai viņi devuši nosaukumu Ikonas. Ko nozīmē – domāt par karu? Kāpēc runāt mākslā par to ir svarīgi? Par to abi mākslinieki stāsta intervijā.

Kāpēc meklējāt dziļāku izskaidrojumu notiekošajam – cilvēkā pašā, viņa tieksmē uz karu, ne tikai ideoloģiskajā sadursmē starp Krievijas impēriskajām interesēm un Rietumu demokrātiju?
Katrīna Neiburga. Man sākotnēji bija interese par vīriešiem garāžās, kur var atrast visstereotipiskākos pieņēmumus par dzīvi, tos apstrīdēt un nonākt pie pilnīgi citiem pieņēmumiem. Tāds antropoloģiski pētnieciskais materiāls. Garāžās es sastapos ar vīrieša izgudrotāja, vīrieša agresora pusi. To jocīgo telpu, kurā viņš paslēpies no sievietes vai no pasaules. Dažādi ir iemesli, kāpēc vīrietis darbojas garāžā. [Venēcijas mākslas biennāles Latvijas ekspozīcijas] kurators Kaspars Vanags manu ideju saskatīja daudz globālāk. Spēja savienot ar pašreizējiem notikumiem pasaulē.

Andris Eglītis. Ukrainas gadījums ir viens no nemitīgajiem konflikta izpaudumiem, pie kā noved vīrieša daba un domāšana. Mēs savā darbā mēģinām runāt, ar ko tas sākas – kādi ir pamatelementi cilvēkā, kas to izraisa. Varaskāre, kas Ukrainas gadījumā atkal novedusi līdz «erroram». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu