Futbols ar Vaškeviču • IR.lv

Futbols ar Vaškeviču

5
2012.gadā tiesa Vladimiram Vaškevičam deva atļauju izbraukt no valsts uz vairākām dienām, taču viņš joprojām nav atgriezies. Prombūtnes dēļ uz priekšu nevirzās tiesvedība pamata krimināllietā par kukuļdošanu.
Anita Brauna

Apsūdzēts, apcietināts, taču ne notiesāts – aizlaidies no Latvijas, Vladimirs Vaškevičs joprojām ir «cietais rieksts» tiesu sistēmai. Nupat KNAB nosūtījis uz prokuratūru jaunu lietu, kurā Vaškevičam jāatbild par liecinieka ietekmēšanu, piedāvājot trīs miljonu eiro kukuli un piedraudot spridzināt draugu. Kāpēc tik grūti dabūt cietumā augsto Finanšu ministrijas ierēdni, ko ASV diplomāti savos slepenajos ziņojumos dēvē par «ietekmīgu spēlētāju Latvijas korupcijas tīklā»?

Kamēr valsts slavenākais muitnieks Vladimirs Vaškevičs vēl dzīvoja Latvijā, viņš mitinājās ģimenes mājā ar tornīti Pļavniekos. Nu jau otro gadu kriminālnoziegumos apsūdzētā valsts amatpersona uzturas Austrijā, bet Pļavnieku savrupmāju joprojām sargā augsts, necaurredzams žogs un videonovērošanas kameras. Iebraucamā ceļa malā novietoti trīs spēkrati, kuru saulessargiem aizklātie stikli rada maldīgu priekšstatu, ka tie stāv dīkā. «Čto ļubopitstvovajte?*» atskan balss, tikko tuvojos mājai. No sudrabpelēka apvidus auto izlec melnā kreklā un biksēs ģērbies vīrs gados. Saruna mums nevedas, un tā arī neizdodas noskaidrot, vai patiesībai atbilst ziņas, ka māja, kas oficiāli pieder Vaškeviča sievai, miljonārei Inārai Vilkastei, ir izīrēta. Vīrs melnā saka – viņš ir «teritorijas sargs».

Kamēr Vaškevičs Austrijā, Latvijā viņš izpelnījies apsūdzību jau trešajā krimināllietā. Septembra beigās KNAB kriminālvajāšanas sākšanai uz prokuratūru nosūtīja lietu, kurā Vaškeviču lūdz saukt pie atbildības par liecinieka uzpirkšanu jau iepriekš ierosinātā kukuļdošanas krimināllietā. Saskaņā ar tiesībsargu informāciju sev labvēlīgas liecības viņš mēģinājis panākt ar trim miljoniem eiro un draudiem. 

Kopš izmeklēšanas sākšanas šajā lietā notikuši divi būtiski fakti. Pagājušā gada vasarā tiesas spriedums tika pasludināts Vaškeviča bijušajam kolēģim Igoram Semjonovam, kurš atzinās, ka, Vaškeviča uzrunāts, ir mēģinājis piespiest viņa kukuļdošanas lietas liecinieku, muitas pārvaldes vadītāju Tāli Kravali atsaukt iepriekš teikto un sniegt tiesai nepatiesas liecības. Nepilnu gadu pēc šā sprieduma 51 gadu vecais Semjonovs šīsvasaras sākumā nomira.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu