Kremļa gūsteknis • IR.lv

Kremļa gūsteknis

8
Estons Kohvers Maskavas cietuma Ļefortova tiesas zālē, kur 11.septembrī tika lemts par viņa arestēšanu.

Pretizlūkošanas virsnieka Estona Kohvera nolaupīšana šokējusi igauņu sabiedrību un iedevusi spēcīgu kārti Putina specdienestu rokās. Avots robežsardzē atklāj jaunu informāciju par to, kas šajā operācijā nogāja greizi

Piektdienas, 5.septembra rītā uz Igaunijas un Krievijas robežas notika kaut kas tāds, kas mūsdienu Eiropas vēsturē nav noticis krietnu laiku – pierobežā tika nolaupīts ilggadējs Igaunijas Drošības policijas pretizlūkošanas virsnieks Estons Kohvers (Eston Kohver). 

Drošības policija (KAPO) Igaunijā nodarbojas ar pretizlūkošanu, terorisma apkarošanu un cīņu pret korupciju. Estons Kohvers (43) šajā policijā strādā jau divdesmit gadus un ir viens no pieredzējušākajiem darbiniekiem. Dzimis Idaviru apriņķī, viņa māte ir krieviete un tēvs igaunis. Kādreizējie klasesbiedri no Kohtlajerves 5.vidusskolas atceras viņu kā draudzīgu un labsirdīgu puisi. Kohvera klases izlaidums bija 1989.gadā, taču jauneklis nebeidza skolu kopā ar agrākajiem skolasbiedriem, jo tolaik jau bija pārcēlies uz Tallinu. Tur absolvēja milicijas skolu Nemmes priekšpilsētā un neatkarības pirmajos gados turpināja mācības Iekšējās Drošības akadēmijas tā laika cietuma koledžā. 1994.gadā viņu pieņēma praksē Drošības policijā, un kopš tā laika viņš bijis uzticīgs pretizlūkošanai.

Kohvera sasniegumi ir iespaidīgi, žurnālam Ir apstiprina Drošības policijā un liecina viņa kolēģi. Viņš lieliski pārvalda krievu valodu. Ļoti pieredzējis, korekts, apdāvināts un sportisks virsnieks. Kohveram vienmēr par visu ir savs viedoklis. Viņš nekad nerunā par to, ko nezina un rīkojas apdomīgi. Viņa mērķtiecīgums aizvedis darbā gan uz Kohtlajervi, gan arī Veru un viņš ir vadījis arī Drošības policijas dienvidu nodaļu, kas bāzēta Tartu – Drošības policijas hierarhijā tas ir ļoti augsts amats. Pirms četriem gadiem viņš no Valsts prezidenta rokām saņēma Igaunijas Ērgļa krusta V šķiras ordeni. «Mēs raksturojam Estonu Kohveru kā priekšzīmīgu  darbinieku ar ilgu stāžu un lieliskiem rezultātiem. Viņa apbalvošana bija saistīta ar darba uzdevumu izpildi, kurus precīzāk nevaram komentēt,» vēstīja Drošības policija ordeņa pasniegšanas sakarā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu