NATO atgriežas pie galvenā uzdevuma • IR.lv

NATO atgriežas pie galvenā uzdevuma

4
NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens vizītē pie ASV prezidenta Baraka Obamas šāgada jūlijā.
Aivars Ozoliņš

Sanāksmē Velsā šonedēļ viens galvenais jautājums – Krievijas agresija

Svarīgākā NATO valstu vadītāju sanāksme kopš Berlīnes mūra krišanas – šāds šonedēļ Velsā notiekošā NATO samita vērtējums izskan jo biežāk, jo agresīvāk Krievija rīkojas Ukrainā. Katrā ziņā Latvijai tas būs svarīgākais kopš pievienošanās NATO 2004.gadā. Varam sagaidīt vairākus lēmumus par konkrētiem Baltijas reģiona drošības stiprināšanas pasākumiem.

Sanāksmes dienaskārtību, kurā sākotnēji bija plānots spriest par NATO nākotnes uzdevumiem pēc desmit gadus ilgušās NATO misijas Afganistānā pabeigšanas, mainīja Krimas aneksija šopavasar un Vladimira Putina nepieteiktais karš Rietumiem. Velsā NATO atgriezīsies pie aukstā kara laikā 1949.gadā dibinātās organizācijas pamatuzdevuma – dalībvalstu teritorijas kolektīvās aizsardzības jauno draudu situācijā Eiropā.

Sanāksmes oficiālajā darba kārtībā būs trīs galvenie jautājumu bloki. Pirmais – kolektīvās aizsardzības un militāro spēju stiprināšana, tajā skaitā ar pastāvīgu karaspēka vienību rotāciju un mācībām Centrāleiropā un Austrumeiropā. Ar to cieši saistīts būs jautājums par NATO turpmāko attīstību un aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz 2% no IKP, ko apņēmušās atvēlēt dalībval-stis, tomēr vairākums šo apņemšanos nepilda. Paredzams, ka NATO varētu pieņemt par to īpašu paziņojumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu