Plūmju variācijas • IR.lv

Plūmju variācijas

3
Foto — Dreamstime

Ko vasaras vidū darīt ar plūmju bagātību? Iesakām piecas iespējas

Spilgti dzeltenas, skaisti zaļas, koši sarkanas, dažādu toņu violetas, tumši zilas. Kad par krāsām izpriecājas, jāsāk skatīt pēc lieluma! Milzīgi lielas, ovālas un mazas, apaļas. Trešais kritērijs ir garšas nianses – saldas un skābākas. «Plūmes galdā var celt, kamēr āboli vēl nav gatavi, un tās būs dārzos līdz pat oktobra sākumam, ja vien nebūs salnu. Šķirņu ir tik daudz!» saka restorāna Neiburgs šefpavārs Tomass Godiņš. Viņš labprāt atceras vasaras Alūksnes pusē, kad zem plūmjkoka garajā zālē meklēja saldās olplūmes. Našķis ir arī mazās, zilās, apaļās plūmītes. Kuras izvēlēties ēdienu gatavošanai? «Katrai plūmei – savs ēdiens. Mīkstākas un saldākas derēs desertiem un ievārījumiem, bet sarkanās, stingrākās var droši cept un grilēt, tās neizjuks,» iesaka Tomass Godiņš. Plūmei, kad tā ir pamatēdiena sastāvdaļa, piestāv pipari, timiāns, rozmarīns. Bet pati plūme der pie cepešiem, pīles, vistas ēdieniem. Ar plūmēm – svaigām vai ziemā ar žāvētām – pilda zosi uz Mārtiņiem un arī Ziemassvētkos.

No plūmēm var pagatavot garšīgus desertus vai marmelādes. Plūmju kompotu, kas gatavots no skābenajām, mazajām kaukāzplūmītēm, var pasniegt kopā ar sieru. Plūmes tiek izmantotas jogurtu un saldējuma piedevām. Un kurš gan neatceras lielisko plūmju sulas un saldējuma kokteiļa garšu!

Ēd svaigu! 

Plūmes sastāvā ir cukuri, ābolskābe un citronskābe, pektīnvielas, miecvielas; A, B1, B2, C, E, K, P un PP vitamīns; kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, nātrijs, dzelzs, mangāns, kobalts un citas vielas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu