Turpinām! • IR.lv

Turpinām!

5
Nellija Ločmele

 

Kā varu palīdzēt? Ar šo jautājumu sākas vai beidzas daudzi e-pasti un zvani, ko saņemam pēdējā nedēļā, kopš sabiedrību pārsteidza tiesas lēmums apķīlāt Ir aktīvus kā nodrošinājumu maksātnespējas administratora Māra Sprūda prasībai par goda un cieņas aizskaršanu. Jaunums tiesu praksē tiešām nedzirdēts, un jācer, ka vairs nevienam medijam tas nekad nebūs jādzird.

Strīds goda un cieņas aizskaršanas lietās ir par vārda brīvību un patiesību – jo godu un cieņu nevar aizskart ar patiesu informāciju, lai cik arī kādam tā nepatīk. Tikai tad, ja tiesa atzīst aizskārumu, tā var piemērot arī kompensāciju, jo ikvienam ir jāatbild par saviem vārdiem. Taču nupat šī pašsaprotamā kārtība vairs nav spēkā, jo izrādās – medija aktīvus var «arestēt», pirms lieta vispār sākta skatīt.

Iedomājieties, ka pie ārsta kāds ieved cilvēku un saka: viņš man uzklepoja trolejbusā, un tā vien šķiet, ka viņam ir tuberkuloze. Ja ārsts, pat nesākot izmeklēt, vai šīm runām ir pamats, pēkšņi izgrieztu klepotājam plaušas un noliktu depozītā, viņu pamatoti sauktu par prātu zaudējušu slakteri. Taču līdzīgs absurds Latvijas tiesā pat nav pārsūdzams!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu